Toamna lunga pentru seminte de rosii

Cred va v-am mai spus ca din cauza primaverii foarte capricioase anul acesta am avut probleme serioase cu rasadurile de rosii. Din cauza asta cele pe care m-am grabit sa le pun in gradina pe la sfarsit de aprilie, au cam fost distruse, drept care a trebuit sa reiau tot ciclul de la seminte. Cele care erau programate a fi puse mai tarziu au fost mai norocoase si au prins o vreme mai buna. Cele care au fost insamantate din nou, au trebuit sa astepte alte doua luni. Pe de o parte a fost bine ca au scapat tefere, pe de alta parte a fost rau pentru ca bietele plante au trebuit sa ia in piept inca din frageda tinerete toata caldura miezului de vara.

Din cauza asta, gradina mea este putin cam intarziata anul acesta, fata de alte sezoane. Dar, asa cum spunea o personalitate mult mai importanta decat mine, succesul inseamna sa treci cu entuziasm de la un esec la altul. Deci entuziasm cat cuprinde, acesta este secretul. Si o toamna lunga, care sa acopere toate esecurile.
seminte de castraveti
Totusi, au fost si satisfactii, unele neasteptate. Printre acestea castravetii. Niciodata n-am avut castraveti multi si gustosi ca anul acesta. La un moment dat, chiar credeam ca nu sunt facut sa cultiv castraveti. Noroc cu un amic de la care am primit anul trecut niste soiuri chinezesti, vreo 4-5. Am incercat Chinese Snake care a intrecut orice asteptari. Fragezi, gustosi, 40-50cm lungime si cam la 500kg bucata. Harnici si productivi.

Au fost buni si acei castraveti de la Fane Gradinaru, din care am avut inca 3 cuiburi. Astia, mai scurti, mai grosi si sanatosi, dar buni si de calitate. De la ei si de la 6 cuiburi chinezesti am avut toata vara pentru salate. Treaba buna si neasteptata. In poza alaturata se vede in fundal fasolea Yard Long, o alta chinezoaica demna de luat in seama, care se comporta bine in fiecare an.
seminte de pepeni
Cu Fane m-am intalnit prin piata orasului cand a venit cu pepeni si ceapa si i-am raportat toate evenimentele si i-a predat un pepene Snow Leopard pentru analiza si evaluare. Mi-a transmis ca exemplarul a trecut testele cu bine si ca va avea grija ca la anul sa-l cultive. Pe langa gustul extraordinar, Fane zicea ca un mare avantaj ar fi ca pepenele se face cam la 1 kil bucata, exact asa cam cum doreste cumparatorul. Treaba lu Fane, pe mine nu ma deranjeaza in niciun fel, nu-fi face concurenta, ca n-am de gand sa ma duc in piata cu pepeni de vanzare.
seminte de castraveti
Am luat legatura si cu amicul cu chinezismele, care m-a intrebat de ce n-am pus si din alt soi, pe care el il numeste ‘buburos’ din cauza aspectului, dar care este mult mai gustos decat Sarpele chinezesc. Asa ca m-am decis sa pun ‘buburosii’ in tura a II-a. Si bine am facut, ieri am gustat primul fruct si este intr-adevar fabulos. Aspectul nu este prea atractiv, dar, dupa ce coaja se inlatura, miezul face toti banii. Asa ca am decis ca urmatorii doi castraveti sa-i pastrez pentru seminte. Unul este maricel si altul abia a scos capul. Sa speram ca va fi o toamna lunga, cel putin asa se lauda meteorologii ca ar fi in zona mea.
seminte de rosii
Acum sa mai vorbim si despre rosii. Din cele programate initial a fi transplantate in tura a doua, am remarcat ieri Roșu de Arad, un soi primit de la o amica, Ilona, care traieste in zona respectiva. La mine au iesit cam de 300g. Ilona zicea ca se fac mai mari. Acuma depinde si de cum le ingrijesti, ce pamat ai, ce conditii de mediu, etc. Dar sunt frumoase la aspect si au gust bun. Sa vedem ce mai apare ca abia au inceput sa se faca. Poate ca avem o toamna lunga, ceea ce n-ar fi rau

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.