Sfarsit de Septembrie

Septembrie este pe sfarsite. N-a fost o luna de toamna rea, si ar fi fost mai buna daca Cel de Sus ar fi impartit altfel ploaia, adica daca ar fi dat mai putina pe unde a dat si mai multa pe unde n-a dat.

Ma uit pe prognozele meteo si vad ca octombrie debuteaza in zona mea cu doua evenimente notabile. Ploaie si temperaturi nocturne scazute. Daca este sa se implineasca ceea ce scrie acum pe situri meteo in noptile de 2, 3 si 4 octombrie vom avea 2°C. Asta miroase a bruma si ar trebui sa-i alerteze pe toti gradinarii.

In ceea ce ma priveste rosiile, ardeii si ceva dovlecei pot avea de suferit. Si niste flori pline de seminte. Ar fi bine ca in diminetile cu pricina sa fac niste fum in gradina care sa ridice temperatura cu cateva grade si sa evite bruma. Niste gunoi, paie si alte chestii carora sa le dau foc si sa imprastie fum si caldura printre rosiile mele. Fane Gradinaru zice ca ia un sul de hartie igienica, il imbiba cu motorina, il pune intr-o galeata veche de tabla si-i da foc. Zice el ca 3-4 galeti din astea, puse din loc in loc, fac o treaba excelenta, si eu il cred ca intotdeauna i-a mers mintea. Daca temperatura creste cu 3 grade pericolul de bruma este indepartat. Am mai auzit ca plantele atacate de bruma isi revin daca sunt spalate cat mai repede cu apa rece (stropite cu un furtun sau cu pompa folosita la piatra vanata). Repet, doar am auzit vorbindu-se, n-am intalnit pe nimeni care sa spuna ‘eu am facut asa, si a fost bine’.

Eu cred ca voi culege ce este de cules. Am sa adun si gogonelele. Voi alege insa 4 randuri mai bogate – doua cate doua alaturate – si voi incerca sa le protejez acoperindu-le cu o folie de plastic in cele 2-3 zile cu pricina. De ce trebuie sa fie randurile alaturate ? Pai aleg doua randuri alaturate, scot aracii si culc rosiile pe pamant in intervalul dintre randuri. In felul acesta suprafata care trebuie protejata devine mai mica (mai ingusta). O singura smecherie trebuie sa seminte de rosiiva spun. Nu puneti folia direct pe vrejuri. Daca se va forma ghiata deasupra, inauntru se va produce conndens si folia se va lipi de vrejurile de sub ea distrugandu-le. Solutia pe care am gasit-o eu a fost sa folosesc niste pexal dezafectat la o reparatie din bloc si sa fac niste arcade care sustin folia. Arcadele astea le pun din metru in metru, le infig in pamant si mai intind peste ele si niste sarma. Iese un mic solar – un tunel de fapt. Pentru fixarea foliei folosesc niste caramizi. Daca n-aveti, luati niste pungi de plastic, umpleti-le cu pamant si folositi-le pe post de greutati. Dupa ce si-au facut treaba, goliti pamantul inapoi de unde l-ati luat.

Pentru ca vorbim despre rosii, v-am pus in poza una interesanta, Odesskij Rozovij, adica Rozalie de Odesa. O rosie timpurie, de marime medie, productiva si cu gust atragator. Eu am primit seminte din acest soi cam tarziu in primavara, din care cauza au ajuns in gradina prin iulie si au produs relativ recent. As putea trage concluzia ca desi timpurii, se descurca bine si in arsita soarelui. Interesant este ca desi este o rosie ruseasca, originara din Odesa, ea a fost promovata de cineva din Belarus. Impresia mea este ca belarusii astia sunt niste negustori priceputi care isi vand foarte bine marfurile speculand brandurile rusesti.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Raspunsuri la Sfarsit de Septembrie

  1. yo9fah says:

    Salutare! Eu am ceva roșii … o frumusețe (puse mai târziu), cârnite,etc. … sper să nu vină bruma așa de repede în sudul extrem. 🙂
    Chestia cu fumul nu o văd ca pe o soluție. Poate numa dacă vrei să faci fum ție și vecinilor…

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.