Seminte de rosii importante pentru mine

N-am mai scris pe blog de multa vreme. Inaintand prin viata, esti obligat sa intalnesti oameni care descopera ca pentru tine sunt mult mai importante alte lucruri decat cele care tie iti plac foarte mult. Si te bat la cap sa te porti si sa actionezi altfel decat vrei tu. Daca ai ghinionul ca si altii din jurul tau sa le dea dreptate, atunci, n-ai incotro, macar te prefaci ca le dai ascultare. Cam asa si pe la mine. Nu cred ca ati inteles mare lucru din tot ce am scris, dar nu asta este foarte important. Important este ca nu pot renunta la unele bucurii oricat de multi oameni mi-ar spune ca e mai bine altfel. Poate ca aici este farmecul si tragedia vietii. Ai de ales un traseu mai lung si mai monoton sau unul mai scurt dar mai plin de verva.

Dar sa vorbim despre seminte de rosii, de rosii din gradina. Anul acesta am fost mai incet ca alta data. Am inceput sa pun rasadurile in gradina dupa 10 mai. Intr-un fel a fost bine ca am evitat perioada mai periculoasa si instabila. In alt fel, e rau ca sunt in intarziere, cred ca abia prin august voi avea primele rosii.


Dar, daca am noroc si ma tin bine, tot voi apuca 2-3 luni de recoltat. Pana atunci, o sa radeti, mai trec si prin piata. Dar nu este asta o belea, ca oricum treceam pentru ca nu am gradina toate cele necesare.

In fond primul meu scop este sa cresc si sa urmaresc diferite soiuri de rosii. Pentru asta sunt in legatura cu alti ‘nebuni’ asemeni mie cu care schimb seminte, idei, pareri experiente. Cand am ocazia, trag cu urechea si daca aflu ca cineva are in gradina rosii pe care le cultiva de multi ani, ma fac luntre si punte si ma duc acolo. Asa, de exemplu, am descoperit niste seminte prin zona Ludusului. Acolo, un om inimos a cultivat un soi de rosii aproape toata viata lui. Toamna oprea seminte din care facea rasaduri pentru anul urmator. Intr-o vara insa, Dumnezeu a hotarat ca are si el nevoie de un astfel de gradinar. Gradina si rosiile au fost uitate, pana in ziua cand una din fiicele sale a descoperit o punga cu seminte. N-o mai lungesc. Punga e la mine. Partea proasta este ca sunt vechi de 10 ani. Anul acesta am incercat de 4 ori sa le trezesc la viata. N-am reusit. Dar voi continua si la anul. In plus, am luat legatura cu amici de-ai mei care se lauda ca au expertiza si substante care fac minuni. Este respectul pe care trebuie sa-l platim pentru munca si pasiunea de viata a unui om.

Vom mai vorbi despre asta ca si despre altele. Stati aproape, daca tot am incalcat consemnul celor din jur, macar sa ne bucuram ca ne facem de cap.

This entry was posted in Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.