Va Salut Prieteni si Bine V-am Gasit,
In ultima vreme am postat mai putin dintr-un motiv obiectiv: blogul acesta mai avea foarte putin spatiu liber pe server si riscam sa-l blochez daca continuam cu postarile. Erau doua posibilitati de rezolvare. Fie sa pastrez dimensiunea blogului si sa achizitionez spatiu in plus pe server, fie sa caut sa optimizez dimensiunea blogului astfel incat sa incapa mai bine in spatiul pe care-l avea la dispozitie. Am ales calea a doua, mai potrivita pentru un oltean cu bagare de seama si spirit de prevedere. In sfarsit, ca sa n-o mai lungesc, am luat fiecare imagine la mana si am optimizat-o (ca dimensiune) cu ajutorul unei aplicatii online. A fost un pic de munca, mai ales de atentie, ca sa nu incurc borcanele (pozele, adica) si sa dau toata treaba peste cap. Dar intr-un final dramatic, mi-a iesit si acum stau ceva mai ‘lenjer’ si sunt linistit pentru o perioada.
Astazi n-o sa va povestesc despre rosii si seminte, o sa avem destul timp de maine incolo. Si pentru ca va vorbeam mai inainte despre olteanu’ cu prevedere, hai sa fiu sincer si sa recunosc faptul ca inca nu s-au ridicat complet aburii Revelionului, plus ca astazi mai este de luptat si cu Mos Vasile. Vom ramane totusi in senzationalul perimetru oltean si vom tainui pe teme culinare. Mai de-a dreptul, adica, va voi invita la o reteta olteneasca de mare dichis si pricepere, dar sempla-sempla ca orice chestiune perfecta. Daca veti avea curiozitatea sa o incercati va veti convinge, ca si mine de altfel, ca ocupa locul intai in topul de specialitate si ca locurile doi si trei sunt libere. Prin urmare, trageti-va aproape si luati aminte.
Carnati in zaibar
Sa stiti ca pe orice oltean care se respecta, Anul nou il apuca cu zaibarul in beci si carnatii insirati sub streasina. Sa nu credeti ca randuitul carnatilor sub acoperisul casei este doar asa, un moft acolo ori o simpla bagare in seama. In primul rand carnatii stau la aer si primeneala, adica acolo sus sunt curenti de aer care ajuta la uscarea compozitiei fara a altera aromele de usturoi, cimbru si ce mai pune fiecare. Apoi, daca mai da si un pui de ger acolo, te miri de ce nu ne-or fi intrebat americanii cum sa se descurce inainte de a fi inventat frigiderul. Si nu in cele din urma, carnatii pititi cu mestesug sub streasina iti dau ocazia sa-ti verifici curajul si barbatia. Pai, daca dupa ce-ai petrecut toata noaptea, te incumeti sa te sui pe scara si te dai jos intreg si nevatamat cu un carnat infasurat in jurul gatului, atunci esti un barbat in toata regula, nu gluga de coceni.
Ei bine, daca tot ne-am dovedit barbati, atunci fiti pe de-a intregul si dati fuga in beci (incet, ca nu e graba si nici nu dau turcii) dupa o oala de zaibar care va fi de mare trebuinta.
Acuma, dupa ce am facut rost de cele necesare, este numai bine sa taiati carnatul in bucati potrivite. Un barbat adevarat face chestia asta fara sa-l dea jos din jurul gatului, dar eu declar aici cu mana pe inima ca, odata dovedita barbatia cu ocazia urcatului pe scara, ea nu trebuie reconfirmata decat la Revelionul urmator.
Buuun. Taiti carnatul in bucati potrivite. Atentie mare ca de cele mai multe ori degetele seamana al naibii de mult cu carnatii. Nu este asa de periculos ca in cazul gatului, dar nu face rau un pic de atentie si, iarasi, prevedere.
Intr-o tigaie potrivita, puneti la incins o lingura nu prea mare de untura. Apoi trageti aer in piept si un gat de zaibar, ca sa va treaca ojicul din suflet. Cand din tigaie iese un pic de fum, fiti pe faza si aruncati bucatile de carnat la perpeleala pentru 3-4 minute, intorcandu-le cu pricepere ca sa se friga bine si sa nu crape. Cand bucataria s-a umplut de miros dumnezeiesc de usturoi si afumatura, scurgeti untura si puneti niste zaibar cam pana pe la jumatatea bucatilor aflate inca in tigaie. Cand zaibarul din tigaie incepe sa faca bolboroase, dati focul mic, puneti capacul si fierbeti cu rabdare pret de vre 10 minute (maxim) sau pana se evapora alcolul.
Cand e gata, daca mai aveti la indemana un gogosar acru acolo sau macar 1-2 ardei capia si o bucata de mamaliga ramasa de la sarmale, n-o sa va para rau ca v-ati aratat barbatia in dimineata de Sfantu’ Vasile.
La Multi Ani!
PS. In final inca o reteta, una pentru fericire. Tipul din prima poza a aplicat-o in 2016 si o garanteaza
1. Iubiti-va cel mai mult pe voi insiva!
2. Nu va certati cu prostii, ca au mintea odihnita.
3. Nu va subevaluati, dati-va dreptul de a fi extraordinari.
4. Dati-le drumul celor care vor sa plece din viata voastra.
5. Ignorati ceea ce vorbesc altii despre voi.