Seminte de rosii de poveste

Oricat ai cauta nu poti gasi referiri exacte privind originea rosiilor. Totusi, multe pareri converd in a sustine ca ele evoulat dintr-o planta istorica numita Nighshade si ca acest lucru s-a fi intamplat cu milioane de ani in urma in America de Sud. Ca o paranteza, nu stiu cum se face ca mai toate lucrurile bune – porumb, rosii, ardei iute, cartofi, tutun!! – vin din aceasta America. Dar si noi est-europenii ne putem lauda ca am domesticit pruna.
seminte de rosii
Revenind la rosii, aztecii le aveau introduse in alimentatie acum 2500 de ani. Se pare ca primele rosii erau galbene si marunte tip cherry. Asa se face ca ajunse in Italia au capatat numele de Pomodoro(mar de aur) si au fost la inceput cultivate in scop exclusiv ornamental.

Intr-o peroada chiar s-a considerat ca sunt otravitoare. Asta din cauza ca vesela de atunci era facuta in principal din cositor si aciditatea rosiilor activa plumbul din acest aliaj care cauza probleme organismului uman. In mediile sarace insa, unde erau taiate pe tocatoare de lemn, nu produceau niciun fel de prejudiciu. Spaniolii le prajeau si le gateau impreuna cu cartofi, dovlecei si vinete. Se pare ca aceast fel de mancare era un fel de ghiveci.

Incet-incet insa, rosia si-a castigat pozitia si rolul meritat. Istoria o mentioneaza ca prima vedeta prin 1880, cand a fost folosita la ornarea vestitei Pizza Marguerita, pregatita special cu ocazia vizitei in Italia a printesei Margherita, primul monarh care venea in acesta tara dupa cucerirea ei de catre Napoleon. La acea vreme, pizza Margherita avea topingul din rosii, branza si busuioc, tocmai culorile rosu-alb-verde ale steagului italian.

Am mai vorbit despre rosii si cu siguranta ca ar mai fi multe de spus, dar istoria rosiei este mai mult legata de industrializare, finante, economie. De exemplu, la inceput rosia era considerata un fruct in virtutea principiului ca este purtatoare de seminte. Fruct fiind, conform legislatiei de atunci, rosia nu era supusa taxelor. Numai ca, plina de neastampar, asa cum o stim, a fermecat lumea cu frumusetia si gratia ei invadand intregul mapamond, din Asia pana in America de Nord, astfel incat o Curte Suprema a luat decizia istorica de a fi considerata o vegetala, si pe cale de consecinta, sa fie supusa impozitelor si taxelor.

This entry was posted in Articole, Ganduri de sezon, Stand pe ganduri and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Seminte de rosii de poveste

  1. Zavada says:

    Sunt interesat de rasad rosii din gradina bunicii, rosia cu miezeul rosu, chiar daca nu rezista mult si creste mai mica. Din motive de sanatate nu pot cosuma rosiile din piete cu miezul verde si lipsite de miros si gust de rosie.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.