Seminte de rosii cu palinca

Astazi a plouat iar. Nu mult, exact cat trebuie ca sa nu poti face nimic la primele ore, asa ca trebuie sa astept pana mai spre pranz cand se va mai trage umezeala pentru a fi de folos in gradina. Cade bine si treaba asta pentru ca oricum mi-ar fi facut bine un pic de odihna din cauza unor dureri pe care le simt in piciorul cel stang. De luni trebuie sa ma ingrijesc serios de usturoi, ceapa si patrunjel. Spanac nu pun, ca nu-mi place gustul. La toti ne place mai mult dragaveiul si cred ca dupa ploile asta am ce cauta pe niste locuri virane din apropierea gradinii mele.

Ieri am fost in piata si m-am intalnit cu mosul furnizor de usturoi de toamna. Am luat doua funii a cate 16 capatani, sper sa-mi ajunga.

M-am intalnit inevitabil si cu Fane Gradinaru. Pazea o gramada de dovleci, asa cam cat o caruta din aia mare. Bine ca am fost om cu prevedere si am luat o kila de palinca. A gustat moshu’ (asa ne facem noi moshi unu’ pe altu’) si i-a pus eticheta de prima-ntaia. ‘Ba moshule, la anu’ dupe ce fierb prunele, te iau doua zile pe la mine’. Daca i-a placut si lui Fane, inseamna ca intr-adevar am facut o treaba ca lumea. Iar mie mi-a placut aseara dovleacul cel mare pe care l-am primit si din care am copt mai putin de jumatate, ca doar atata a incaput in cuptor.
seminte de rosii
Ne-am dat noi in taina si cu de-alte alea, dar tot legate de gradinarie si filozofii conexe. Am facut noi ce-am facut si la coada am dat-o tot pe rosii si seminte. ‘Ba moshule, e pe la noi unul care te taie. Face cultura de rosii din alea organice, fara chimicale si alte prostii, a luat mii de aprobari si expertize. Daca mai dai o kila din asta, te pun bine cu omu’ sa-ti dea seminte pentru primavara”.

Nu c-as fi rau de paguba, dar cred ca a folosi seminte de rosii organice este un lucru costisitor si cam inutil. Eu cred ca mai importatnt este ce folosesti in gradina ca ingraseminte si amendamente. Daca bagi la greu azotat de prin saci, poti folosi si mama semintelor organice, ca tot chimicale mananci. Pana la urma, Fane mi-a dat dreptate, dar se vedea in ochii lui ca ii parea rau ca pierduse ocazia cu palinca.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.