Sarbatoare cu seminte de rosii

La noi a fost ieri sarbatoare mare. Si pe la altii a fost, dar s-a numit ziua plantelor. Prin vestul Europei, in zilele de 15 si 16 august se da startul la recoltare de seminte. Deci, puneti mana si strangeti seminte de rosii.

Astazi a fost – si inca mai este – caldura mare. Sper din toata inima sa fi ultima zi torida din anul acesta. Dupa unii, la miezul noptii va incepe sa ploua si vom avea 2-3 zile de vreme mai racoroasa. Pe urma vom mai vedea.

Tot citind in dreapta si-n stanga am ajuns la concluzia ca este falsa credinta ca rosiile au nevoie de mult soare si multa apa. Cum ce e mult, e excesiv, aceste doua elemente pot fi un factor de stres pentru aceste plante. Soarele torid cu siguranta, iar apa prea multa, combinata cu caldura, ca un factor generator de mana. Asa se explica de ce mai mou se cultiva in spatii protejate, solarii sau plase de umbrire. Corect este sa spunem ca rosiile au nevoie de atata soare si apa cat le trebuie.

Meteorologii insa, anunta ca septembrie va fi tot o luna de vara. Sper sa nu mai fie inca una de cuptor. Cu cat inaintezi in varsta, cu atat sunt mai greu de suportat caldurile mari.
seminte de rosii
Ma uit pe fereastra si vad ca parca cerul s-a mai inchis, soarele nu mai straluceste ca la pranz, dar caldura inca se mai simte.

Pentru ca norii de pe cer imi dau o clipa de respiro, va voi arata ce am mai cules zilele astea din gradina: niste Maritze.

Maritza este un soi bulgaresc foarte popular si la noi in urma cu vreo 30-40 de ani. Nu stiu de ce au disparut (pana si bulgarii nu mai au seminte de la aceste rosii), dar mie imi plac. Nu-s mari, da-s productive si cu gust, Bune la toate, in special pentru consum in stare proaspata. Cum ar fi salata bulgareasca.

Apropo, stiti ce ingrediente trebuie sa aiba o salata bulgareasca? De toate, doar ca trebuie sa fie numai de culoare rosie, alba si verde (cel mai adesea rosii, ceapa, branza si castraveti cu coaje). Ca asa arata steagul lor si prin urmare, d’aia se si numeste bulgareasca.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon, Retete, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.