Rosii din seminte incurcate

Astazi am iarasi zi de odihna dupa ce primele trei zile ale saptamanii le-am petrecut la gradina. Au fost trei zile de lupta cu o armata de tantari. Cum se face un pic de umbra si racoare ei invadeaza locul cu pricina si sa te fereasca Dumnezeu sa te gaseasca acolo. Am constatat ca maximul de activitate il au de pe la 7 seara pana pe la 9, dupa care se mai linistesc un pic si isi reiau atacurile in zori, pana da soarele. Probabil ca pe langa racoare si umbra, ei mai au nevoie si de lumina, asa ca evit sa aprind becuri care i-ar putea aduna. Am noroc de un bec la strada care face lumina suficienta in casa. Nu ca sa citesc, dar sa nu rastorn mobilele. Nici la TV nu ma mai uit, am redescoperit radioul si parca am mintea mai oxigenata. Se vede ca in tot raul este si un bine
seminte de rosii
Nu mai stiu de unde am primit niste seminte de rosii Voyage. Nemtii le numesc Reisetomaten. Daca n-or fi altele, cred ca am auzit si de Travel. Sunt niste rosii ciudate, ca un ciorchine, cu un numar normal de seminte. N-au un gust deosebit, dar cica puncteaza la impresia artistica atunci cand sunt feliate pe un platou. Cam mititele dupa parerea mea, am recoltat una de 45g, am rupt din neatentie doua mai mici, dar mai sunt pe fir. Cica sunt un soi mai rar. Se prea poate, ca si la mine in gradina am un singur fir desi, mai intotdeauna ma ingrijesc sa am minim doua.

Aceste seminte de rosii au ajuns la mine in urma unor intamplari interesante. Caut de multa vreme Giant of Siebenbuger, o rosie nemteasca originara din Transilvania (Siebenburger este numele folosit de germani pentru Ardeal), rosie care se mai numeste si Riesetomaten. Riese inseamna ‘gigant’ si Reise inseamna ‘excursie’. Dupa cum vedeti, cele doua cuvinte sunt usor de confundat, pentru unul nefamiliarizat cu germana. Asa a ajuns la mine Voyage, un francez mi-a trimis Reisetomaten in loc de Riesetomaten. O incurcatura de seminte, cu alte cuvinte. Am fost bucuros la inceput si apoi cam dezamagit, dar in fond intamplarea poate avea farmecul ei si chiar o doza de umor. Se pare ca intr-un final apoteotic am reusit sa le dibuiesc si pe cele adevarate, astept sa se coaca si sa primesc cateva seminte de rosii. Cica ar avea gust usor de lamaie. Sper ca la anul ma voi convinge.

Mai vorbim, tineti aproape.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.