Recoltat de seminte

Astazi a fost zi de recoltat seminte, asa ca de dimineata am luat la mana rosiile pe care le-am adus ieri de la gradina.
Seminte de rosii vopyage
In afara de cele prezntate ieri, interesante s-au dovedit a fi si cateva rosii din soiul Voyage. Cred ca v-am mai povestit despre ele. Cel mai mare exemplar este cel din imagine si atarna 95g. E o rosie interesanta, care are multi lobi, din care cauza se poate ciuguli exact ca un strugure. Poate fi de efect pe un platou daca este feliata, desi eu n-am prea reusit sa o tai in felul acesta. Gustul este de rosie obisnuita cu un numar normal de seminte

Era sa uit. Va promisesem sa va spun cate ceva despre miezul rosiilor din pozele de ieri. Toate trei au o textura fina, locasurile pentru seminte bine individualizate si o pulpa consistenta. Parca Chinese Purple are mai multe seminte in comparatie cu LehrerTomate si Milka’s Red Bulgarian. Toate trei insa merita sa le cultivi. Seminte putine are si Cuore Albenga, parca mai putine decat cele trei amintite mai sus, ceea ce ma duce cu gndul la o rosie de bulion.

Mi-am adus aminte, ca am lasat spre o mai buna coacere, Kapia Rose, tot un soi de bulion, gen ardei. Acuma ma gandesc la faptul ca s-ar putea sa ma fi inselat, in sensul ca fiind rozalii, ele nu trebuie sa aiba o culoare rosie intensa pentru a fi mature. Maine cand ajung, musai trebuie sa ma duc la ele in primul rand. Sa vedem cum or sta la capitolul seminte, dar probabil ca nu au prea multe.
seminte de rosii Zarca
Am mai recoltat si un soi romanesc Zarca. Oricat m-am zbatut, n-am putut afla mare lucru, decat ca Zarca pare a fi o inchisoare sau o pare a unei inchisori. Sa fie acestea niste rosii pe care detinutii le cultivau inauntru? Se prea poate. Fructul e rosu, rotund, de marime mica-medie, dar productivitatea este excelenta. Zarca este gen tufa, de inaltime mica. Din poza se vede ca am incercat o palisare care insa nu prea mi-a iesit. Am mai pus eu si niste iarba uscata ca sa nu stea rosiile direct pe sol, dar, tot asa, operatie cam nereusita. Oricum, una peste alta, ele s-au comportat mai bine cu mine, decat m-am comportat eu cu ele. Poza e un pic mai veche, cand abia incepusera sa se coaca. Ieri am intrat pe ogor fara telefon, asa ca n-am putut face poze.

Azi noapte, aici in oras a dat un pic de ploaie, cateva minute. Daca a dat si la rosiile mele a fost bine. Daca nu, au nevoie de apa si voi tin cont de asta. Maine ma duc sa vad.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Raspuns la Recoltat de seminte

  1. Carmen says:

    La prima vedere, am crezut că pe cântar sunt mai multe roşii, nu una singură.
    Spectaculos soiul ăsta!

    Şi Zarca îmi place, pentru că e atât de roditor.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.