Primele flori

Anul asta am fost un grabit. Asa am avut ocazia sa constat ca ‘graba strica treaba’ este o zicala adevarata. Dar sa o luam pe indelete.

Am inceput sa pun semintele pe la inceputul lui februarie. Si am tot pus. De fapt n-a fost mare lucru, cel putin la inceput, pantru ca in fiecare cutie asezam 5-6 seminte, ca sa fiu sigur ca iese ceva. S-au adunat vreo 50 de cutii care stateau frumos pe pervazul unei ferestre. 50 de cutii, 50 de soiuri, ma bucuram eu in sinea mea. Ba mai era ceva loc, asa ca … am ajuns repede la 60. Intr-o dimineata insorita am constatat ca in balconul de la bucatarie se poate face ceva loc. Imediat am luat masuri.

Problemele au inceput sa apara in momentul in care semintele au germinat si plantutele au inceput sa rasara. In fiecare cutie cate 4-5-6 firisoare care trebuiau repicate in 2-3 saptamani. Acuma faceti un mic exercitiu matematic si inmultiti numarul cutiilor cu 5. Mai aveti spatiu disponibil? La mine n-a mai fost. Ba mai mult, ca sa rezolv problema erau necesare 5 pervaze si tot spatiul din balconul bucatariei. Daca cu balconul puteam sa trag o oarece nadejde, de unde 5 pervaze? Si unde mai pui ca multe din pervazele la care puteam spera erau pe nord, deci fara lumina. Descurca-te, romane! Norocul a venit de la o ruda care a plecat pentru doua luni in Italia sa-si viziteze unicul copil.

Pe moment am rasuflat usurat, numai ca ruda trebuia sa se intoarca. Asa am luat decizia sa pun rasadurile in gradina la mijlocul lui aprilie. Teoretic si statistic, lucrurile stateau bine si vremea parea sa tina cu noi. Am inceput metodic operatia de calire. La inceput o fereastra deschisa timp de o ora, apoi mai multe ferestre mai multe ore. Am dus apoi rasadurile la tara si le tot mutam din casa la soare si invers. Intr-un final, pe 15 aprilie am inceput sa plantez. In doua zile am pus 200 de fire. Aratau splendid, nici nu se putea altfel.
flori de rosii
Peste o saptamana s-a anuntat o dimineata cu 4°C si ceva bruma. Am fost acolo si am facut foc si fum printre randuri. Mai apoi in alte doua dimineti au fost 3 si respectiv 1 grad si iar am fost acolo la 5 dimineata. Le-am scapat, din 200 am pierdut numai 3.

Ce sa va mai spun, de atunci am tot pus rosii (printre picaturi, de fapt printre ploi serioase) si inca mai am de pus cateva atunci cand imi va permite vremea. Saracele plante au suportat anul acesta o vreme total potrivnica. Astazi a fost frig si a plouat rece. Maine va fi o alta dimineata cu 5-6°C.

Si totusi, astazi am vazut cu surprindere primele flori.
Le aveti in poza alaturata facuta, din pacate, cu telefonul si intr-o zi mohorata. Cu predestinare, soiul se numeste ‘Miracle of Earth’. Intr-adevar un miracol.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Raspunsuri la Primele flori

 1. nelucraciun says:

  Felicitări, Valerian! La mine, în grădina de la țară, fără măsuri de protecție, aș putea spune chiar că tomatele și ardeii au involuat de la stadiul de răsaduri. La oraș însă, în solar, astăzi am fotografiat primele tomate coapte și m-am lăudat pe blog. În grădina urbană am mai multe plante cu gogonele. Din răsaduri cumpărate de soția mea, după un stagiu petrecut în ghivece mici, în fereastră, apoi în ghivece mari în minisolar și, în final, de vreo două-trei săptămâni în aer liber. Și, paradoxal, cele șase plante transplantate în grădină mi se pare că au luat-o înaintea celor rămase în solar. Cred că din cauza temperaturilor apropiate de 40 grd. C., atinse în câteva după-amieze, în minisolar.

  • Valerian says:

   Multumesc pentru aprecieri. Am si cateva fire, cate trei, din cele doua soiuri de la motul Nicolae. Din cele de la Cheveres, numai un fir, dar sper sa-mi rodeasca. Sa speram ca vremea ne va ajuta de acum incolo. Si norocul, pentru ca in agricultura este nevoie.

 2. voinea teodora says:

  Dle Valerian, toate semintele de la dvs au rodit foarte frumos si am avut aceeasi problema: prea multe plante si prea putin loc. In concluzie am hotarat sa le repic direct in solar, intr-o mica rasadnita. Si bine am facut pentru ca am obtinut cele mai frumoase rasaduri pe care le-am avut vreodata! Eu si prietenii mei va multumim! Pentru ca am uitat sa va spun ca am impartit rasaduri tuturor amicilor mei gradinari.

  • Valerian says:

   Multumesc pentru informatii. Ma bucur ca lucrurile au mers bine. Sunt convins ca pe lumea asta se intampla exact dupa inima omului. Va doresc toate cele bune in viata si gradina

 3. Loreta Tivlea says:

  Anul acesta vremea a fost tare capricioasa. A plouat mult si a fost destul de rece, legumele fiind intarziate. Anul acesta am folosit in mica mea gradina seminte achizionate din comert, care s-au comportat destul de bine pana acum, insa nu au inflorit inca.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.