Sunt mai tot timpul cu gandul la ce seminte de rosii voi incerca anul viitor. Am deja o lista lunga, prea lunga pentru puterile mele. Trebuie ajustata, n-am incotro. Deocamdata nu m-am decis la ce sa renunt, dar timp mai am si, uneori, timpul este un bun sfatuitor.
Pana atunci, sa vedem ce trebuie neaparat facut facut acum. Nu este nevoie numai de seminte de rosii pentru a avea o gradina frumoasa.
Insamantatul are farmecul si rostul lui, dar hai sa ne gandim unde punem aceste seminte de rosii, adica la pamantul din gradina noastra, si la ce trebuie sa facem ca el sa ne ajute sa obtinem ceea ce ne dorim: rosii frumoase si gustoase.
Cand se apropie sezonului rece, solul are nevoie de o ingrijire speciala. In primul rand trebuie intretinut si protejat de temperaturile scazute care vor veni. Apoi are nevoie sa i se asigure un nivel corespunzator de fertilitate pentru perioada calda cand se aseaza cultura. Toate acestea se obtin prin administrarea de ingraseminte naturale.
Ingrasemantul natural cel mai des folosit este gunoiul de grajd
Se aplica in general toamna, odata cu sapatul pamantului. Prin administrarea gunoiului de grajd structura solului devine mai buna, cu efect pozitiv asupra cantitatii produsa in anul urmator. De asemenea,gunoiul de grajd actioneaza si asupra microorganismelor din sol, stimulandu-le activitatea
Gunoiul de grajd este compus din fecalele animalelor. Daca acesta este prea proaspat, nu este suficient de bun pentru a fi folosit drept ingrasamant, deoarece contine multe substante organice care nu au fost inca descompuse. Din acest motiv trebuie pus in capite, (gramezi, platforme) la copt, (fermentat, putrezit) pentru cateva luni, cel mai bine pentru un an. In aceasta perioada de timp are loc descompunerea bacteriana, pana cand totul devine o substanta omogenacu miros neutru.
Din punct de veder al compozitiei, 100 kg gunoi de grajd contine 0.5 kg azot, 0.25-0.30 kg fosfati si 0.5 kg potasiu.
Gunoiul de grajd bine descompus satisface in general pretentiile de cresterepentru vinete, rosii, castraveti, cartofi, ardei, ceea ce il face sa fie, cu precadere, un ingrasemant pentru gradina
Asa cum am spus mai sus, gunoiul de grajd se administreaza de preferinta toamna si se amesteca cu stratul de pamant unde se pune. In felul acesta substantele organice se descompun, putand fi apoi preluate de catre plante.
Pentru o hranire eficienta a solului din gradina este nevoie sa imprastiati cam 5 kilograme de gunoi de grajd pe metru patrat, adica sa zicem o jumatate de galeata
In cazul plantelor care nu au nevoie de foarte multa apa, se pot aplica doar 2 kilograme de ingrasamant pe metru patrat.
Si tipul de sol are o anumita importanta cand este sa ne referim la administrarea gunoiului de grajd.
Pe pamant rigid se foloseste cam la 2-3 ani, iar in pamant nisipos la 1-2 ani.
Pe pamant rigid se pune 400-450 kg de gunoi de grajd pentru o suprafata de 100m2, iar pe pamant nisipos 200-250 kg pentru aceeasi suprafata.
Lista cu semintele de rosii disponibile pentru sezonul 2015-2016 o gasiti aici