Pasul II spre gradina : Ce plante includeti in planul de cultura?

Daca ati avut timp sa faceti primul pas spre gradina voastra, puteti trece la al doilea. Dar ca sa nu provocam vreo problema speciala, mai asezati-va o data stramb si incepeti sa judecati din nou

Ce fel de plante, mai bine zis soiuri, ar trebui sa cresteti?

Cand zic asta, ma gandesc la faptul ca nu toate plantele cresc in toate locurile. Si nu ma refer neaparat la chestiuni arhicunoscute cum ar fi acelea ca din cauze climatice portocalele nu cresc in Romania, ci la faptul ca in Romania sunt zone mai reci si zone mai calde, altfel zis cu veri mai scurte si veri mai lungi unde unele plante pot performa mai bine si altele mai putin.
seminte de rosii
Ca sa ne referim la rosii, unde ma pricep un pic mai bine, nu prea este in regula sa alegem soiuri tardive in zone muntoase, pentru ca acestea au nevoie de o perioada mai lunga de coacere, si daca in zona respectiva bruma cade la inceput de septembrie toata munca este in zadar. In zonle la care ma refer s-ar preta soiuri timpurii sau medii, dar mai ales cele determinate. O alta solutie, mult mai corecta cred, ar fi sa se construiasca un solar cu ajutorul caruia vom putea ‘prelungi’ vara cam cu doua luni, una la inceput si alta la sfarsit.

Un ultim sfat, cu caracter general, ar fi sa se aleaga plante cu acelasi timp de comportament fata de conditiile climatice, astfel incat lucrarile in gradina sa se desfasoare simultan (aproape) la majoritatea plantelor.

Daca informatiile de care aveti nevoie va lipsesc, ar fi bine sa intrebati vecini sau prieteni care au ceva experienta.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.