Luna plina in gradina

Gradina mea este plina de dogoarea soarelui. A trebuit sa stau treaz toata noaptea trecuta ca sa ud. Nu ca as avea o gradina mare, desi as putea spune ca e ceva, in orice caz mai mult decat pot eu sa ofer atentie si ingrijire. In fiecare primavara, hotarasc greu lista de seminte de rosii si pe cale de consecinta ma lacomesc crezand ca voi putea face mai mult decat in anul ce a trecut. Naivitate, pura naivitate, ca sa nu zic vorba mare, ca la varsta mea naivitatea se numeste altfel. La cei mici, naivitatea este inocenta, la cei mari, ea este inconstienta.

Are amicul Fane Gradinaru o vorba cand ii povestesc despre cate seminte de rosii pun in cutiutele mele: “Ba Moshule, esti lacom de munca ceva de speriat”. Dar sa revemin la gradina, desi tocmai mi-am adus aminte ca Fane trebuie sa fi aparut prin Piata Mare si m-o fi asteptand sa cumpar lubenita, sa dau berea si sa iau pepenele. Acuma, cu caldurile astea, doctorii interzic berea si alte bauturi alcolice, asa ca deh, Fane trebuie sa mai astepte cateva zile, dar Duminica e musai sa batem duba, ca se racoreste.
seminte de rosii
Deci sa revenim la gradina. Ziceam ca am udat toata noaptea. Asta pentru ca n-am apa in fantana si pompa epuizeaza apa cam in 5-6 minute, dupa care trebuie sa o opesc. Am noroc de faptul ca izvoarele sunt bunicele si ca refac stocul cam in 20-25 de minute. Si tot asa, 5 minute de functionare si 25 de asteptare. Asa am putut observa cea mai mare luna. In ceea ce priveste ploaia de meteoriti, n-am sesizat nimic special. Poate si din cauza faptului ca m-am luptat din greu cu o armata de tantari.

Fetele isi fac si ele treaba destul de bine. Astazi am recoltat cea mai mare rosie a sezonului. Randul 8, pozitia 8-a. Conform documentelor ar trebui sa fie Lescana Heart, de la amicul meu Martin. Exista si o Lescana Beef, din care Martin zice ca ar fi obtinut varianta Heart (inima). Am impresia ca am incurcat treburile. Rosia pe care am recoltat-o are 455g, dar forma ei nu prea aduce a inima. N-ar fi exclus sa fie ‘vice-versa’, ca intr-o povestire de Caragiale.
seminte de rosii
Sa vedem ce fructe se vor mai dezvolta pe firul respectiv si voi trage o concluzie.

Amicului Nelu Craciun ii multumesc pentru amabilitatea cu care a tratat subiectul Giroc.

Astazi ii mai pun o poza si accentuez faptul ca rosiile cu pricina au o nuanta rozalie. Cea pe care am ‘saltat-o’ astazi are 305g.

Prin constanta si productie, regina pare sa fie Maria Amazilitei. Am recoltat mai multe rosii cu greutati variind intre 283g si 191g. Gustul este un pic acid, iar miezul (se poate vedea) este bogat si plin de ‘carne’. Am mai observat ca soiul Maria Amazilitei poate fi incadrat seminte de rosii in tipul ‘inima’

Cred ca peste o saptamana Lehrer Tomate se va afirma in toata splendoarea si am o banuiala, ca un soi frantuzesc ( Plus de 1 Kilo) isi face incet-incet loc in fata. Nu stiu daca rosiile acestea vor avea peste un kilogram, dar se arata a fi tare voinicute

Stati pe aproape. S-au copt si prunele si vorba ceea, interesu’ poarta fesu’

Pana la proxima intalnire, sa aveti spor pe ogor.

This entry was posted in Ganduri de sezon, Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Raspunsuri la Luna plina in gradina

  1. nelucraciun says:

    1. Uite, eu am cateva tulpini din seminte de la Ecoruralis, mari, de culoare rosie, primite de ei de la cultivatorul Cucu. Pe o planta am , la nivelul 1, o rosie in forma de inima, la nivelul urmator fructele sunt normale. Anu’ trecut, pe niste tulpini de inima de bou de la SVGB, am avut niste forme total aiurea.
    2. Exact ca rosia aia rozalie din poza am cules eu cateva din gradina de la tara. Inclusiv petele galben-verzui. Minus crapatura circulara. Soiul mare, roz, de la Nicolae.
    3. La mine prunele, exceptandu-le pe cele rosii, care sunt mai tarzii, sunt pe terminate. Din pacate multe s-au intors la natura (au cazut si nu le-a adunat nimeni).

  2. Pingback: Despre tomate mari, în particular | Nelucraciun's Blog

  3. Pingback: Despre tomate mari, în particular | Nelucraciun's Blog

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.