Ultimele saptamani au fost ca o toamna de vis. Nu-mi mai amintesc sa mai fi avut o vreme asa de frumoasa in noiembrie. In orice caz, cine a avut timp sa se ocupe de gradina, a avut ce face si mai ales, a avut spor. Acuma au putut fi rezolvate multe lucruri si, pe cale de consecinta, muncile de primavara vor fi mai usoare.
Am profitat si eu un pic si am mai pregatit gradina pentru primavara viitoare. Am reusit chiar sa sap la cazma locul unde voi pune rosiile. Bine ca nu m-a vazut doctorul. El a zis ca un an de zile n-am voie sa supun piciorul la o astfel de solicitare. Dar parca poti sa stai linistit cand vezi in jurul tau atata soare?
Ieri, in drum spre casa, am trecut pe la cineva cu care m-am imprietenit iarna trecuta cand mergeam in fiecare zi in piata ca sa-mi fac doza zilnica de recuperare. Atunci a ramas ca-l voi vizita in timpul verii ca sa-i vad solarul facut de el insusi si, mai ales, ce cultiva in el. Dar cine a avut timp asta vara? Acum insa, mi-am adus aminte si i-am dat un telefon. A fost bucuros de oaspeti.
L-am gasit trebaluind prin solar. Tocmai strangea ultima recolta de rosii. Printre ele si unele din seminte de la mine: Stupice, Puszta Kolosz si Cuore d’Albenga. In solarul lui a fost cald si s-au mentinut pana acum. Nu erau toate bine coapte, dar amicul meu a gasit solutia. A amestecat rosiile coapte cu gogonelele (adica cu cele mai putin coapte), dupa care a pus cateva mere printre ele. Avea dreptate, merele ajuta la coacere.
Cred ca v-am mai spus ca eu nu am un solar in gradina mea. Motive sunt destule si, mai ales nu pentru ca n-as vrea, ci pentru ca nu pot. Acuma, insa stau si ma gandesc la avantaje si dezavantaje. O sa strigati toti in cor ca solarul este mai avantajos. Dar eu stau si ma gandesc la situatia mea, de cultivator outdoor, adica in aer liber
Care sunt avantajele?
– o mai buna aerisire si circulatie a aerului, plantele nu sunt inconjurate de o atmosfera inabusitoare, sufocanta;
– plantele mai primesc, din cand in cand, si apa de ploaie, un pic mai acida, e drept, dar cu mai putini aditivi ca cea de pe conducta;
– se produce o polenizare mai buna, datorita insectelor care zboara nestanjenite.
Dezavantajele?
– in primul rand faptul ca ploile si vantul pot aduce o multime de ciuperci si virusi; mana e cel mai bun exemplu;
– o temperatura mai instabila, mai ales la inceput si sfarsit de sezon cand frigul si bruma pot afecta cultura.
Amicul meu e un exemplu care sustine cultivarea rosiilor in solar. Si cele doua ladite adunate in dimineata asta ii dau dreptate. Dar cum intotdeauna adevarul obisnuieste sa se gaseasca la mijloc, sa stiti ca sunt soiuri care prefera adapostul unui solar, in timp ce altele iubesc sa fie in aer liber. Asa ca lucrurile nu pot fi pe deplin lamurite oricat de mult ne-am stradui.