Seminte de rosii ajunse la rascruce

Incepem un nou sezon. Gradinarii ce harnici – gasca din care imi place sa cred ca si noi facem parte – trebuie sa se gandeasca ce vor face la primavara. Nu stiu ce-mi va zice nenea doctoru’ cand il voi vedea peste o saptamana, dar imi place sa cred ca ma va lasa sa-mi fac de cap prin gradina, asa, macar un pic…

Una dintre sarcinile cele mai placute ale acestui moment este cautarea prin arhiva de seminte. Dar trebuie sa fiu sincer si sa recunosc faptul ca e cumplit de greu sa ma hotarasc ce soiuri voi creste si ce nu. De la o vreme insa, treaba a devenit mai usoara din cauza ca am adunat foarte multe seminte si ar fi imposibil sa cultiv toate varietatile, oricat de mult mi-as dori.
seminte de rosii la inceput
Odata puse in pamant, semintele de rosii isi fac treaba pe care o stiu cel mai bine – rasar si se dezvolta – asa ca, inevitabil, ajung la varsta maturitatii cand trebuie transplantate in locul in care vor produce.

Acum apare o alta problema. Daca sunteti ca mine, este greu sa renuntati la anumite rasaduri. Dar trebuie sa o faceti pentru ca, in caz contrar, ori nu veti avea suficient spatiu, ori nu veti avea suficient timp

Ca sa va fac alegerea mai usoara, cred ca este bine sa aveti mereu in vedere ca trei plante crescute intr-un spatiu corespunzator – care le asigura conditii bune de lumina si aerisire – vor produce mai multe rosii decat zece plante crescute intr-un spatiu foarte aglomerat.

De asemenea, a creste mai multe plante decat este necesar, inseamna un consum de enorm de timp si/sau, mai ales de la o varsta incolo, un lucru peste posibilitatea noastra fizica. Indiferent in ce situatie ne aflam, concluzia este ca ingrijind mai putine plante, o vom face mai bine.

Daca cultivati rosii in primul rand pentru consum, socotiti ca veti obtine cam 1,5kg de fructe pe planta si asa veti afla cate plante trebuie sa cresteti pentru a va acoperi nevoile.

Ce faceti cu celelalte? Poate aveti prieteni.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Raspunsuri la Seminte de rosii ajunse la rascruce

  1. adler catalin says:

    Asa am patit si eu anul trecut.
    Mi-a fost mila sa arunc rasaduri bune; le-am plantat si am incercat sa am grija de ele.
    Cand au crescut durere mare sa le intretin. Copilitul, legatul chiar si culesul au devenit dificile.
    Sa nu mai zic ca bolile se transmiteau mai usor.

    Anul acesta am decis sa aleg un numar mult mai mic de soiuri (preponderent ce mi-a placut anul trecut + 2-3 soiuri noi). Fac 5-10 rasaduri, din care le plantez pe cele mai viguroase 3 rasaduri.
    3 plante din fiecare soi poate fii o varianta buna. Daca se imbolaveste 1 fir, mai am 2 cu sansa de rod.

    Oricum mi-am invatat lectia. Mai bine mai putine fire dar sanatoase si bune de lucrat decat multe fire si mult chin.

    Spor pe ogor!

    • Valerian says:

      Parafrazand pot spune “As vrea sa spor, dar rana din pulpa nu ma lasa”
      In orice caz, multumesc mult, Cataline.

  2. adrian-petru says:

    Problema asta chiar e reală și îmi vine mai ușor citind că și alții trec prin dilema asta.Și,fiindcă veni vorba de sezonul nou,când ar fi cea mai bună perioadă pentru plantarea semințelor de răsaduri?E ceva cu calendarul fazei lunare.Eu sunt afonul afonilor la chestia asta dar mi-ar prinde bine puțină ghidare.Bănuiesc că că nu doar mie.

  3. Floricel Raul says:

    Parerea mea este, sa folosim semintele de rosii care se pastreaza si cel mai bine la solul din gradina noastra.
    Anul acesta am facut rost de mai multe soiuri si am sa fac experimente care dau randament mai bun.Acum mai depinde si de gustul rosiilor 🙂 Apropo… ramurile de la copilit, dupa ce le rupem, le putem tine o saptamana in apa pana fac radacini apoi le putem planta in gradina , asta ca sa avem si rosii de toamna , daca este una mai blanda.
    Mult spor in gradina,

  4. Gia says:

    Adevarata problema cu aruncatul rasadurilor! Nici eu nu ma indur sa le arunc, pastrez prea multe, ma chinui sa le ingrijesc, sa le culeg si sa le prelucrez. Am dat si la prieteni si tot au fost multe.
    Asa ca anul acesta o sa pun seminte direct in pamant si las un singur fir la cuib.
    Pe de alta parte, am tot experimentat cu diverse soiuri si acum imi este greu sa ma hotarasc la care soiuri sa ma stabilesc. Imi plac pt consum imediat cele Mari romanesti, Inima de bou, Aurora si Black Krim. Deja sunt 4.
    Si ar mai fi pentru prelucrat , San Marzano si Roma. Dar as vrea si cherry… macar un fir de fiecare pt culoare. Hmmm… si uite asa prevad inca o “chinuiala de placere” si pe anul 2015! Sanatosi sa fim!
    Spor la rasaduri!

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.