Cristale si seminte de Black Friday

Pe vremuri sarbatoream Ziua Recoltei. Cred ca era pe la inceputul lui octombrie. Mi-aduc aminte ca in ziua respectiva mergeam cu Coana Mare in piata sa cumparam de-ale muraturilor si conservelor de iarna. O sa-mi zica cineva ca era o sarbatoare comunista. Tot ce se poate, dar si Nord America are o sarbatoare asemanatoare, daca ne gandim la Thanksgiving, o zi in care se multumeste (traditional lui Dumnezeu) pentru bogatia recoltei. Cred ca singura diferenta era ca la noi sarbatoarea pica intr-o duminica, in timp ce la americani pica intr-o joi, si anume in ultima din noiembrie. Si pentru ca americanii o cam fac lata de sarbatori, dupa joia aceasta urmeaza, evident, o vineri, dar nu orice fel de vineri ci una neagra, adica Black Friday, o zi in care toate business-urile sunt inchise, cu exceptia magazinelor. Mai pe inteles, a doua zi dupa Thanksgiving tot americanul are liber si umbla hai-hui shoppingaind prin magazine, magazine care deschid dis-de-morning si isi atrag musteriii cu niste reduceri semnificative. Nu este ceva neobisnuit ca atunci cand sunt reduceri de Black Friday sa se formeze cozi la mall-uri de la ora sase dimineata.
seminte de rosii
Daca obiceiul cu Ziua Recoltei s-a cam pierdut, fenomenul Black Friday incepe sa prinda radacini si in Romania, dar intr-un mod cu totul original. Daca la americani Black Friday este anul acesta pe 29 noiembrie, la noi mai multe magazine ‘au furat startul’ si au anuntat ca ofera reduceri si pe 22 noiembrie. Adica anul acesta vom avea doua vineri negre. Probabil ca anul viitor vom avea trei si, incet-incet, e posibil ca in urmatorii 50 de ani toate vinerile sa devina negre. Asa, in oftica americanilor.

Dar tot raul e spre bine, ca eu tot cautam sa cumpar ceva pentru Coana Mare si nu gaseam prilejul favorabil. Daca eu ma dau in vand dupa seminte de rosii, Coana Mare este mai sofisticata si este atrasa de cristale, chiar si de diamante, desi in cazul acesta cam inghite in sec. Cum defectul meu de a fi gradinar ma face sa apreciez lucrurile facute de om cu mana lui, m-am orientat catre niste obiecte interesante, unicate si astept cu nerabdare cele doua Black Friday ca sa-i cumpar niste cercei handmade la reducere. Nu sunt ei chiar rosii ca rosiile mele din gradina, dar merita toata atentia mai ales ca sunt cristalele care-i plac. Haios ar fi ca ea sa se zbata sa caute seminte de rosii la reducere ca sa ma surprinda pozitiv. O sa va tin la curent. Spor la cumparaturi.

This entry was posted in Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Cristale si seminte de Black Friday

  1. Elisa says:

    Valerian, sa ai Craciun fericit! La multi ani !

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.