Cercul apei si al vietii este acelasi

Se face aproape o luna de cand n-am mai postat. Nu m-am suparat pe nimeni, doar ca n-am avut chef.

Am muncit mult in gradina zi de zi, am avut tot felul de seminte de rosii si nu numai. Lucrurile au inceput sa prinda contur, sperantele sunt mari dar se profileraza si dezamagirile. La fel de mari. Cea mai intensa frustrare este legata de vreme. Daca in primavara ma plangeam de prea multa ploaie, acum problema sta exact invers. Din 10 aprilie nu cred ca au cazut mai mult de 1000 de picaturi pe metrul patrat de gradina. Vi se pare mult? Pai daca ne gandim ca intra cam 20 de picaturi de apa la gram, rezulta cam 50 grame de apa pe metrul patrat sau 50 de centimetri cubi din cei o mie cat are un litru, adica a douazecea parte. Un fel de nimic, o ceasca de apa, mai mult folos au tras bietele seminte din roua diminetii.seminte de rosii in apa

Meteorologii anuntau lunile mai si iunie ca fiind peste medie de ploioase. Or fi la altii, dar la noi nu fac altceva decat sa plimbe norii de la vest la est si a doua zi invers. Astazi ar trebui sa ploua. Natura lucreaza chiar daca este sarbatoare. Pana acum previziunea nu s-a implinit, dar mai sunt 18 ore. In timp ce scriu, aflu de la televizor ca in sud-vest va ploua maine. Doamne ajuta! O ploaie ar valora acuma greutatea ei in aur.

Ca sa nu ma intrebati, o sa va spun singur ca am in gospodarie doua fantani si sunt si racordat la reteaua comunala de apa curenta. Lipsa de apa este insa generala. De la primarie ne-au anuntat ca daca folosim apa la udat riscam debransarea. Oricum presiunea este mica si uneori apa nu ajunge in punctele mai inalte ale comunei sau la baile aflate la primul etaj al unor locuinte mai pricopsite.

Fantana cea noua pe care am sapat-o special pentru a uda gradina, abia colecteaza 120-150l pe zi. Probabil ca in iulie-august, daca lucrurile nu se schimba, va seca de tot. Fantana cea veche, pe care a sapat-o bunicul langa casa acum vreo 40-45 de ani sta ceva ma bine, ofera cam 100l pe ora. Va trebui sa mut pompa si sa o folosesc cateva minute la fiecare ceas. Alti bani, alta distractie si munca in plus. Iti piere tot cheful.

Tot de la televizor aflu ca in iulie va fi o seceta si mai mare. Pai, mai mare ca asta de acum, nu se poate. Cel putin asa zice pesimistul din mine. Optimistii or fi de alta parere. Sa vedem ce-o mai fi la vara prin bietele fantani.

This entry was posted in Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Cercul apei si al vietii este acelasi

  1. Brindusa says:

    Aici a plouat, sper sa ploua peste tot ca altfel bine nu o sa fie!

    • Valerian says:

      Astazi am mai adaugat 1000 de picaturi la metrul patrat. Prognozele spun ca abia din seara asta se pune serios pe plouat. Doamne ajuta!

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.