Inainte de a exprima o pozitie personala despre ce seminte de rosii ar trebui sa alegem, as dori sa va prezint cateva definitii. Cu siguranta ca ele vor fi utile pentru o intelegere mai buna a problemei.
1. Seminte de rosii obtinute prin polenizare libera.
Aceste seminte se obtin pe cale naturala, fara interventia omului. Polenizarea are loc fie datorita insectelor, fie datorita vantului. In aceasta categorie se incadreaza majoritatea semintelor pentru amatori.
2. Semintele traditionale (heirloom)
In engleza, acestea sunt denumite ‘Heirloom seeds’. Acuma sunt mai multe discutii de privind cat de vechi trebuie sa fie soiurile pentru a fi considerate traditionale. Parerile sunt impartite. Pentru unii este normal ca aceste soiuri trebuie sa fi fost cultivate inainte de Al Doilea Razboi Mondial, deoarece anii de dupa razboi reprezinta startul perioadei in care agricultura a fost intensivizata, incepandu-se si selectia soiurilor, realizarea hibrizilor si a modificarilor genetice. Alte opinii sustin ca este suficienta o perioada de 30-40 de ani in care respectivul soi sa fie cultivat in aceleasi conditii.
Una peste alta, indiferent de parere, semintele de rosii traditionale sunt ‘semintele bunicii’ si din care inca se obtin fructe care au facut deliciul multor generatii. Ca o conditie importanta, aceste seminte de rosii trebuie obtinute prin polenizare libera si colectate de la un an la altul, pentru a fi semanate ulterior. In general, plantele rezultate din aceste seminte sunt mai bine adaptate la conditiile in care au trait si au ol rezistenta destul de buna la boli si la agresivitatea mediului in care s-au dezvoltat.
In concluzie – ce seminte de rosii ar trebui sa alegem?
Dupa parerea mea, un gradinar amator ar trebui sa aleaga in principal semintele bio sau traditionale, polenizate liber. Acestea nu vor excela ca nivel de productie, rezistenta la transport pe distante lungi si rezistenta pe raft in magazine, dar ne vor recompensa prin gust si nivel ridicat de vitamine. Un gradinar amator isi doreste cel mai multa sa aiba o rosie ‘curata’ si gustoasa pentru el si familia sa.
Hibrizii vor fi atractivi in special pentru cultivatorii profesionisti, pentru ca au o predictibilitate mai buna, in sensul ca se poate estima destul de bine cantitatea care se va produce, se poate anticipa suficient de exact perioada cand respectiva productie va fi obtinuta si se cunoaste la ce boli sunt rezistente soiurile alese. De asemenea, se cam stie cat de mult timp vor rezista fructele la transport, depozitare si pe raftul magazinului. Toate aceste aspecte mai sus sunt de maxima importanta si definitorii pentru fermierii care isi doresc sa castige contracte cu marile lanturi de magazine