Bruma a venit mai repede anul acesta. La mine in gradina au ramas multe rosii necoapte, dar solutii exista. Poate ca nu stiati, dar lumina nu este necesara pentru maturarea (coacerea) tomatelor verzi (gogonelelor) Daca mai aveti in casa rosii verzi, inca necoapte, iata carva metode care pot fi incercate pentru a le face bune de mancat.
Intr-o punga de hartie. Puneti gogonelele intr-o punga de hartie cu un fruct copt alaturi, cum ar fi un mar sau o banana. Fructele coapte emit etilena, un gaz care stimuleaza maturarea gogonelelor. De aceea, intr-un mediu inchis, cum este punga de hartie, merele sau bananele vor ajuta rosiile verzi sa se coloreze in rosu . Punga trebuie verificata zilnic, pentru a alege ce e copt.
Intr-o punga de plastic. Se poate proceda exact ca in cazul pungii de hartie, numai ca e bine sa dati cateva gauri (perforatii) prin punga de plastic. Introduceti banane sau mere. Rosiile verzi se vor coace departe de lumina soarelui, dar trebuiesc asezate intr-o zona mai calda.
Intr-un borcan. Principiul aste acelasi ca la punga de hartie, coacerea intr-un spatiu inchis. Trebuie ales un borcan potrivit pentru ca nu e bine sa asezati mai mult de un rand de rosii verzi, fara a le inghesui. E bine sa existe spatiu si pentru un mar (banana). Fixati capacul si puneti borcanul intr-o zona calda, dar departe de lumina soarelui . Verificati in mod regulat starea rosiilor. In mod normal, acestea trebuie să se coaca intr-o saptamana sau cel mult două.
Invelite in ziar. Dupa cum vedeti, ziarul este util si cand nu avem de recoltat seminte. Metoda aceasta functioneaza bine daca aveti un numar mare rosii verzi care trebuiesc maturate (coapte). Infasurati fiecare fruct in hartie de ziar, dar nu prea strans si asezati-le apoi intr-o cutie, raft sau ladita, de preferinta intr-un strat, dar nu mai mult de două. Puneti-le la copt intr-un loc racoros, uscat si fara lumina, cum ar fi, de exemplu, un beci, subsol sau garaj. Verificati starea gogonelelor la fiecare 5-7 zile. Puteti aseza o banana sau un mar in cutie pentru a ajuta coacerea fructelor. In felul acesta, rosiile verzi se coc in 2-4 săptămani.
Pe pervazul ferestrei. Alegeti rosiile care au inceput sa-si schimbe culoarea in roz si asezati-le pe un pervaz departe de lumina directa a soarelui, pentru a evita supraincalzirea si coacerea neuniforma. Rotiti rosiile cel putin o data pe zi, pana cand acestea sunt gata de mancat.
Agatati intraga planta. La sfarsitul sezonului cand inghetul sau bruma se apropie, scoateti din pamant intreaga planta si apoi atarnati-o cu capul in jos intr-un garaj sau beci unde temperaturile vor ramane deasupra valorii de zero grade. Daca folositi aceasta metoda veti obtine rosii mult mai gustoase si mai aromate decat prin metodele de mai sus.
Eu le pun in ladite ,neinpachetate si le tin in camara,le consum pe masura ce se coc.
Asa am avut tomate pana dupa anul nou.
Cu ardeii fac la fel.
Numai bine!
Multumesc pentru comentariu, e bine de stiut, asa invatam unii de la altii
Da, ideea cu darabacele-n sus, am mai citit-o si n-am avut loc de intors, cum s-ar zice, sa o pun in aplicare. Este cea mai faina metoda, pentru ca, in felul acesta, solanina purcede pe un drum natural spre desavarsirea coacerii, si rosia nu mai este chiar atat de rautacioasa cu sanatatea noastra ca cele fortate sa se maturizeze-imbujoreze. dar, precis anul aisa asta o voi incerca!