Cand este sfarșitul sezonului de rosii?

In primul rand vreau sa amintesc celor interesati ca lista semintelor de rosii si de alte legume, disponibile pentru noul sezon se gaseste aici

Si acuma sa vedem ce putem face la sfarsit de sezon. Totul si toate, au un ciclu de viata, iar roșiile nu fac excepție de la aceasta regula. Deși în habitatul lor nativ,aceste plante cresc ca plante perene, in gradina ele sunt de obicei cultivate ca anuale

In tarile de origine, rosiile sunt considerate plante perene. La noi, ele cresc si fructifica normal in conditii de mediu asemanatoare cu cele din zona de origine, dar cedeaza la scaderea temperaturii, mai ales atunci cand se atinge pragul de înghet.

Pe cale de consecinta, urmriti prognoza meteo si cand temperaturile scad sub 10 grade C, este momentul sa va hotarati ce sa faceti cu tomatele voastre fiindca pentru ele se apropie sfarsitul sezonului. Cand temperatura va fi de 4-5 grade C, ele vor ceda.
seminte de rosii
Deci, ce masuri trebuie luate pentru atunci cand pentru rosii se apropie sfarsitul?

In primul rand, trebuie grabita coacerea fructelor, asa ca eliminati toate florile ramase pentru a indrepta toata energia plantei catre fructe deja existente. Deasemenea este bine ca spre sfarsitul sezonului sa se micsoreze ratiile de apa si ingrasaminte.

O metoda alternativa mai blanda consta in a apuca planta de partea de jos si trasa incet in sus 1-2mm nu mai mult. Aceasta operatie creaza un stres in planta are ca efect coacerea fructelor. O cale mai radicala este scoaterea intregii plante din pamant si agatarea cu capul in jos intr-un spatiu cu temperatura de 16 – 22° C. Nu este nevoie de lumina.

Eu m-am obisnuit sa adun gogonelele verzi si sa le pun cate 4-5 intr-o punga de hartie. Astfel ele continua sa se coaca lent, mai ales daca stau impreuna cu un mar. Secretul este ca marul elibereaza etilena foarte necesara pentru rosirea gogonelelor

Sunt prieteni care doar aseaza gogonelele pe ziare in rafturile beciurilor, dar metoda mea cu punga da rezultate mai bune.

O mentiune. Odata detasate de pe vrej, rosiile inceteaza de a mai sintetiza si acumula zaharuri. Prin urmare ele se rosesc, dar nu vor avea acelasi gust ca in sezon.
seminte de rosii
La final, pentru a mai atenua din posibilele nostalgii si amaraciuni create de acest articol, vreau sa impart cu voi una din cele mai mari rosii de anul acesta. O asteptam de mult dar s-a maturizat tocmai acum cand vremea ameninta sa termine sezonul. In conditiile astea bucuria a fost si mai mare. Este vorba despre soiul Işalniţa cu cute. Nu sunt sigur, dar cauza acestei asteptari cam lungi poate sa fie faptul ca este vorba despre un soi semi-tardiv. Dar nu sunt sigur si riscand sa gresesc, deocamdata il cataloghez ca soi cu maturitate medie. Sigur nu gresesc insa atunci cand afirm ca aceasta rosie este un adevarat dar al naturii.

This entry was posted in Articole, Ganduri de sezon, Soiuri de rosii. Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Cand este sfarșitul sezonului de rosii?

  1. Oana says:

    Felicitari pentru tot ce faceti si impartasiti cu noi! Este o placere sa va citim si apoi sa incercam sa punem in practica.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.