Orice gradinar afla foarte repede ca unul dintre secretele care stau la baza unor rosii frumoase sunt ingrasemintele. Mai putem vorbi despre seminte, tratamente si altele chestii, dar ingrasemintele pot fi trecute pe primul loc.
De regula, toamna, atunci cand imi pregatesc gradina de anul viityor, adaug si ingrasemintele, in special cele pe baza de azot, in cazul meu, gunoiul de grajd. Cat ? Cand am, pun o roaba cam la 8m2, adica la o suprafata de 4mx2m. La solutia asta am ajuns pentru ca spatiul alocat rosiilor are o latime de 8m. Astfel, pun doua roabe pe rand, las doi metri, mai pun doua roabe pe rand si asa mai departe. In total imi trebuiesc 16 roabe, cam o caruta si ceva
Ingrasemintele aste sunt bune, dar ajuta cel mai mult dezvoltarea tufei si mai putin a fructelor. Pentru asta sunt necesare ingraseminte fosfatice, cel mai folosite fiind cele provenind de la pasari. Cu astea e belea mare, deoarece, nelocuind permanent acolo, eu nu am pasari. Daca mai gasesc o caruta-doua de balegar de vaci, gainatul de pasari este aur curat. Cand gasesc o jumatate de galeata ma pot considera norocos. Anul acesta am gasit la un magazin (adus tocmai din Serbia, ca gainile lor sunt mai cu mot). Gainatul de pasari il administrez sub forma lichida. Am un butoi de 200l in care pun o galeata de gainat, peste care pun 9 galeti de apa. Amestec in fiecare zi. Dupa o saptamana mai adaug 9-10 galeti de apa, amestec bine si las sa se sedimenteze. Apoi partea limpede o pun la radacina plantei, cam un litru, ca sa ajunga la fiecare. Sedimentul il consider ca nou si il mai folosesc inca o data. A treia oara nu ma mai bag, sedimentul ajunge pe la vinete, ardei si altele din gradina.
Operatia asta o fac dupa ce rosiile au inflorit binisor ca sa ajut fructele care vor veni, altfel tot efortul s-ar duce tot in tulpini si frunze.
Gata cu teoria. Cam de o saptamana am intrat pe rod serios. Intram poate mai devreme, dar din cauza grindinei care a cazut, a trebuit sa mai astept. Am inceput sa colectez si seminte. Deocamdata la rand stau cele timpurii. Am adunat Mano, o rosie ungureasca pitica si roditoare, Al-Kuffa adusa tocmai din Irak, Stupice, considerata in topul primelor zece rosii gustoase, si Bloody Butcher. Ultima pe care am mentionat-o este o olandeza de marime medie, cu un gust bunicel, fara prea multe seminte. Pare sa fie si harnicuta. O sa scriu mai multe despre ea intr-o pagina speciala. Deocamdata, numai o poza