Seminte de rosii vechi?

Daca mi-am tras blog despre rosii, multa lume m-a luat drept expert in materie si ma intreaba tot felul de chestii. Riscand sa dezamagesc voi recunoaste public faptul ca nu sunt un atotstiutor si nici n-am studii in domeniu. Ceea ce stiu, am invatat dand cu sapa pe ogor, vorbind cu altii sau citind. Ma declar insa un pasionat, un iubitor al cresterii rosiilor, postura din care imi bag nasul in tot ce pare a fi legat de acest subiect, ocazie cu care aflu tot felul de chestii, unele mai greu de descoperit de cei care nu-s foarte preocupati.

Am primit de multe ori intrebari referitoare la vechimea semintelor de rosii, mai bine zis la perioada in care ele isi mentin puterea de germinatie.

Din punctul meu de vedere, adica raportat la experienta mea, niste seminte de rosii vechi de 5 ani sunt Ok. Daca au fost bine recoltate si pastrate, perioada aceasta nu le afecteaza calitatile germinative.
seminte de rosii
Daca am decretat 5 ani drept perioada de valabilitate a semintelor de rosii, nu inseamna ca pe cele mai vechi trebuie sa le aruncam la cos. Cred ca am mai scris pe undeva ca am reusit sa trezesc la viata niste Galbene de Cluj vechi de vreo 12-13 ani, iar niste seminte dintr-un soi originar din vechea Republica Democrata Germana (Ceman, se numea) cred ca aveau ani mai multi. Cu acestea din urma am patimit ceva, mai ales din cauza faptului ca atunci nu prea stiam cum sa procedez in astfel de cazuri speciale. Galbenele de Cluj insa, au avut o germinatie excelenta, datorata cred in primul rand faptului da donatorul a fost o persoana foarte priceputa in materie, chiar expert, care cu siguranta le-a recoltat si pastrat ca la carte. Apoi, mai cred ca reusita mea a fost legata si de metoda pe care am folosit-o, metoda recomandata de donatorul insusi. Pentru ca aceasta persoana este o adevarata autoritate in materie, va voi descrie aceasta tehnica, in speranta ca va va ajuta candva.

Sa nu va asteptati la ceva spectaculos, iesit din comun, toata treaba e simpla. Semintele se tin 24 de ore in apa calduta, ca de paine, in care se adauga foarte putin fertilizant pe baza de azot. Eu am pus cu pipeta cateva picaturi de Bionat Plus, care este un produs ecologic. Nu uitati sa mai amestecati din cand in cand, asa acele seminte de rosii se vor hidrata mai bine. Apoi se insamanteaza intr-un substrat normal, a carui temperatura trebuie sa fie in jurul a 20-22 de grade. Important este ca acest substrat sa nu fie rece, fapt pentru care trebuie tinut 2-3 zile la temperatura camerei inainte de efectuarea operatiei. Va avertizez ca germinarea poate dura mai mult decat in mod obisnuit, motiv pentru care semintele trebuie supravegheate chiar 6-7 saptamani. In tot acest timp este bine ca udarile sa se faca folosind o solutie asemanatoare celei in care semintele au stat initial

O alta persoana mi-a spus ca foloseste cu succes ceaiul de musetel. Caldut. Tine semintele la hidratat 4 ore. Scoate semintele, pregateste alt ceai si repeta procedeul pentru alte 4 ore, dupa care se poate trece la insamantat. N-am incercat, dar il cred pentru ca oamenii vorbesc frumos despre el

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.