Pornind de la vorba din batrani cum ca ‘bun cu bun se face’, este clar ca lumina zilei ca seminte de rosii sanatoase se pot in primul rand obtine, daca ai plantele sanatoase.
V-ati intrebat vreodata cat de mult stim despre rolul nutrientilor in cresterea capacitatii plantelor de a rezista la boli?
Marturisesc faptul ca nu stiu acest raspuns, dar dupa ca am inceput sa fertilizez cu mai multa atentie, am observat o diferenta neta in plantele mele in ceea ce priveste puterea lor de a se impotrivi diverselor boli si agresiuni ale mediului.
Fara pretentia de a oferi un raspuns la intrebarea din titlu, va prezint mai jos unele observatii si constatari.
In principiu, pentru a se dezvolta asa cum trebuie, roșiile au nevoie de azot, fosfor, potasiu, calciu și magneziu. Mai au nevoie si de alte minerale, dar cele listate anterior sunt cele mai importante.
Pentru aplicatrea unei fertilizari corecte este întotdeauna bine sa faceti un test al solului. In modul acesta veti verifica nivelurile de nutrienti și pH-ul si deasemenea veti afla daca in solul gradinii voastre exista o deficienta specifică de nutrienti. Urmare acestui test puteti lua masurile de corectie necesare.
Pasul urmator consta in alegerea ingrasamantului potrivit.
Azotul favorizeaza cresterea frunzelor, motiv pentru care ingrasamintele cu raport mai mare de azot (primul dintre cele trei numere ale formulei N-P-K) reprezintă o opțiune optima pentru iarba din gazon si peluze, in timp ce, in tomate, cresterea excesiva a frunzelor descurajeaza aparitia florilor și a fructelor.
Fosforul (al doilea numar în raportul N-P-K), incurajeaza inflorirea si, pe cale de consecinta, rodirea.
Odata ce o rosie a inceput sa infloreasca, ea are nevoie de un aport mai mare de potasiu (al treilea număr in formula N-P-K)