Seminte de rosii care nu germineaza

Statistica spune ca odata semanata, o samante de rosie are nevoie cam de 4-7 zile pentru a incolti si a scoate capul din sol. Daca uneori nu se intampla asa, cauzele pot fi multiple. In cele ce urmeaza ma voi opri la cateva care mie mi se par a fi cele mai importante

1. Seminte expirate. Parerea comuna este ca semintele de rosii sunt valabile doi ani de la recoltare. Din propria experienta pot spune ca nu este chiar asa, eu am reusit sa trezesc la viata seminte mult, mult mai vechi. E drept ca atunci cand semintele de rosii sunt mai vechi, rata de incoltire este mai mica, dar pe propria-mi piete am constatat ca seminte vechi de 4-5 ani dau rezultate foarte bune.

2. Seminte bolnave. Aici nu este prea mult de comentat
seminte de rosii
3. Seminte tinute in conditii proaste. Ma refer aici la seminte afectate de inghet, de temperaturi prea mari, de umezeala, de mucegai, etc.

4. Conditii neadecvate de cultura, si poate fi vorba despre sol necorespunzator, despre temperaturi prea joase, despre ingrijire deficitara si despre alte chestiuni de acest gen.

Dupa cum vedeti, ultima cauza este exclusiv in sarcina noastra. Primele trei insa, nu depind numai de noi. De exemplu, nu stim intotdeauna ce cumparam. Cel mai sigur este sa cumparam din surse sigure sau sa ne producem singuri semintele necesare. Dar nu intotdeauna petem face asta. Exista totusi o solutie in urma careia putem afla din timp daca semintele noastre sunt in regula si nu ne vor oferi surprize. Solutia se chiama ‘testul de germinatie’. Luati 10 seminte si puneti-le la incoltit intr-un servetel de hartie (ca cel de masa) umed si plasati-l undeva la (semi)intuneric si temperatura de 16-18 grade. Controlati zilnic si umeziti daca mai este nevoie. Dupa maxim 7 zile puteti trage comcluzia. Daca, sa zicem, au incoltit 7 seminte atunci, gradul de germinatie este de 70%. Observatia este mai exacta daca testati 20 de seminte. Atunci, daca au incoltit 17 seminte, gradul de germinatie este 80,5%. Se considera ca o rata acceptabila de germinatie este de la 80% in sus.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.