Am reusit ieri sa stropesc rosiile. Am facut treaba in doua reprize. Prima data am dizolvat 4g de acid boric in 4l de apa calduta (tinuta la soare). Cu solutia asta am stropit in special partea superioara a rosiilor, acolo unde ar trebui sa apara florile si ulterior rodul. Apoi am preparat zeama bordeleza. Pentru ca am fost ‘certat’ ca ignor virtutiile varului, am urmat calea clasica. 8 l apa, 40g piatra vanata si 20g var. Piatra am dizolvat-o in apa calduta, varul in putina apa stata la soare. Cu varul am procedat ca la maioneza. Am pus praful intr-un vas de plastic, am adaugat din cand in cand putina apa, amestecand cu o lingura de lemn. In final am obtinut maioneza dorita pe care am subtiat-o cu apa si am turnat-o in pompa strecurand-o prin ciorap dublu. Anterior pusesem piatra vanata, tot asa strecurata. Si ca sa nu abandonez vechile practici, am mai adaugat o lingurita (de data aceasta rasa) de zahar. Pana sa termin eu toate acestea, stropirea anterioara intrase in plante, asa ca am trecut la treaba. Si a iesit bine, chiar foarte bine, pompa nu s-a infundat decat odata. Deci asta e secretul, ciorapul dublu, prin urmare femeile trebuie de acum inainte sa poarte doi ciorapi, nu unul.
Apoi mi-am completat norma de lucru sapand la bostanoase. N-am reusit sa termin, dar astazi pe la cinci si ceva dimineata am fost pe ogor si am dus treaba pana la capat. Mi-am mai facut de lucru cu niste araci pe la castraveti, am mai legat cateva rosii. Asa am observat ca stropirile de ieri au iesit bine. Cand s-a pus caldura am luat drumul catre casa.
Nu v-am spus niciodata ca mie imi plac dovleceii. Imi plac gatiti in toate felurile, dar cel mai mult facuti salata. Salata asta e chiar o treaba pentru un barbat caruia nu-i place sa stea mult in bucatarie.
Ingrediente
Nu va dau cantitati, pentru ca eu lucrez dupa ochi si cu ce se gaseste. Apoi cine a zis ca ‘de gustibus’ nu se discuta, a avut multa dreptate. In mare aveti nevoie de:
dovlecei
ceapa
usturoi (optional)
maioneza (optional) sau 1-2 linguri de ulei
vegeta, sare, piper, boia iute (optional)
marar
rosii
Dovleceii se curata de coaje si de seminte. Se pune apa la fiert cu sare (mai bine cu vegeta) si cand da in clocot se pun dovleceii taiati in bucati potrivite. Ii las pana se inmoaie putin, cam zece minute, un sfert de ora, dar nu mai mult. Intre timp tai ceapa cat ma pricep eu de marunt. Eu pun ceapa multa, voi puneti cum va place. Zdrobesc si cativa graunti de usturoi, asa pentru aroma si tai cat pot eu de fin o mana de marar.
Cand dovleceii sunt gata, ii scot in sita, ii trec printr-un jet scurt de apa rece si ii las la scurs alt sfert de ora. Daca ati gresit si i-ati fiert prea tare, lasati-i mai mult.
Cand sunt bine scursi, puneti-i pe un capac de lemn, adaugati si ceapa, si tocati cat puteti de marunt. Eu folosesc un cutit de lemn cu care mama facea salata de vinete. Nu-mi place sa bag blenderul pentru ca iese prea subtire (mai ales daca pun si maioneza) si mie imi place sa simt pulpa dovlecelului intre dinti. La final adaug cateva linguri de maioneza (in lipsa 1-2 linguri de ulei), usturoiul zdrobit, mararul, sarea, piperul, boiaua iute. Toate dupa gust. Amestec bine si e gata.
Cel mai mult imi place pe paine prajita, cu marar deasupra si felii de rosii. O nebunie.
E ca si salata de vinete 🙂 Si cum vinetele ne plac la nebunie, o sa incerc si cu dovlecei. Multumesc de reteta, Valerian !
Cu placere, sa aveti pofta. Pentru ca ai adus in discutie salata de vinete, o sa incerc cu prima ocazie sa o fac cu dovlecei copti pe gratar, nu fierti. S-ar putea sa fie mai buna.
Anul trecut am facut o portie de salata de vinete cu rosii coapte, tot pe gratar. O bunatate 🙂 Dovlecei am facut doar in cuptor, la grill, fasiute stropite cu ulei. Pe gratar s-au ars la prima incercare si am abandonat ideea de a-i mai coace pe carbuni …
Fasiutele astea de dovlecel eu le trag la tigaie in ulei in care am pus 2-3 graunti de usturoi taiati marunt si incinsi numai cat sa lase aroma. Fasiutele le obtin folosind scula cu care decojesc dovleceii, cartofii, castravetii, etc (asta ca sa stim despre ce vorbim) si nu le fac prea tare, decat le las sa se inmoaie. Apoi sare, piper, boia, iaurt, marar. Cred ca fasiutele astea sunt greu de facut pe carbuni, dar ceva mai groase sau jumatati de dovlecel ar merge. Incerc la prima ocazie si raportez
Ei, Valerian, e vremea dovleceilor, da 🙂
Eu fac friganele din cei lungi si subtiri – nu-i nimic daca au si seminte, sunt bune si ele – adica rondele de grosimea( 1-1,5 ) mm, cat de groase vrei ca-s bune si groase, le presar cu sare si le las cateva ore, apoi scurg zeama lasata, le dau prin faina si prin ou cu adaos de lapte si le frig in ulei pe ambele parti. Sunt grozav de bune.
Alt fel de mancare cu dovlecei sunt chiftelele sau parjoalele de dovlecei, le am in categoria Retetele mele, pe blog. Apoi , mai fac eu o mancare din dovlecei mici, asa ca o mancarica de post, fara carne (ca si celelalte de fapt), tare buni sunt dovleceii si in ciorbe, cate un pic, dau un gust deosebit.
Cat despre prepararea zemei bordeleze am aflat si eu de curand, de la ardeleanul de pe look tv, ca amestecul se face turnand piatra dizolvata in var si n uvarul in piatra dizolvata, ca sa evitam precipitarea. Si asa este, la noi se precipita cand turnam varul peste piatra si stropeam asa cu solutia precipitata, mai observam ca se depunea pe fund si trebuia sa amestec mereu, sa scutur pompa stropitoare tot timpul. Acum, daca am respectat modul de amestec aflat, este bine, solutia nu se mai precipita si are aceeasi culoare, pe frunze, de la inceput pana la sfarsit.
Sa ai vreme buna de gradinarit!
S-ar putea ca acesta sa fie secretul, Elisa, piatra peste var si nu invers. Daca stau si ma gandesc bine, cred ca asa am procedat ultima data, din cauza aceasta am reusit. De obicei, in orice reteta ‘ingredientele’ sunt adaugate in ordinea aparitiei lor in lista si piatra vanata este listata inaintea varului. De tinut minte.
Cat despre dovlecei, si noua ne plac foarte mult. Reteta prezentata o execut eu, ca e mai ‘sempla’ La chestii mai complicate nu ma bag, dau cel mult o mana de ajutor. Coana Mare – sotia – ii mai pregateste unpluti cu legume sau carne, ori la cuptor (tava unsa, un rand de rondele, un rand de branza cu marar, iar un rand de rondele, iar un rand de branza cu marar, inca un rand de dovlecei si la final rondele de rosii cu patrunjel peste). Taiati in bucati potrivite si opariti ii pastreaza in congelator peste iarna si mai face cate o mancare sau o ciorba olteneasca acrita cu zeama de varza.
Vreme buna la gradinarit … Ieri a dat iar piatra. Acuma ploua linistit de vreo doua ore, astept sa se opreasca si dau o fuga sa vad ce sa-ntamplat.
Sa auzim de bine
Imi pare tare rau ca a dat piatra 🙁 stiu cum este, am fost si noi necajiti din cauza asta anii trecuti, dar plantele se refac repede in perioada asta calda. Sper ca nu ti-a stricat prea mult.
Sanatate Coanei Mari si sa va bucurati de ceea ce aveti voi acolo !
Duminica linistita sa aveti!
Multumim de urari. Asemenea.
Acum a fost a doua oara cand a dat piatra. Inca n-am ajuns la tzara, a plouat aproape in continuu de dimineata pana pe la pranz. Intr-un fel mi-e cam frica, dar maine n-am incotro. Asta este. Un englez, chiar lord mi se pare, spunea ca pentru a-ti pierde banii sunt trei modalitati principale. Cel mai rapid e sa joci la curse de cai. Cel mai placut e sa-i cheltui cu femeile. Insa cel mai sigur este sa te apuci de agricultura.
Piatra vanata? Se mai poate cumpara de undeva?
Se mai gaseste, rar, dar se mai gaseste, mai ales la pungi de 1 Kg. Uneori o poti gasi sub denumirea de Turdacupral