Voi continua sa prezint astazi o alta problema tehnica legata de rosii si anume voi vorbi despre ‘perioada de maturitate’, ceea ce in contextul gradinaritului inseamna perioada sau numarul de zile pana la recoltare. Perioada de maturitate este un element foarte important legat de cultivarea rosiilor si este luat in considerare fie pentru a programa mai multe culturi succesive, fie pentru a aprecia daca un anume soi se poate maturiza in conditiile de clima locala (in special in zonele nordice unde sezonul este mai scurt).
Desi foarte importanta, informatia care este tipatita pe spatele pachetului de seminte poate fi uneori confuza. Acest lucru se intampla deoarece nu exista o definitie general acceptata de catre toata lumea pentru motive ce pot fi considerate (fiecare in parte) ca fiind obiective.
Spre exemplu, daca vorbim despre vegetale ca rosii, ardei, vinete, varza, la care smintele se pun de regula in spatii inchise (rasadnite, sere, camere, balcoane), iar dupa un numar de zile rasadurile se transplanteaza in exterior (daca nu se face cultura de sera), atunci multi considera ca perioada de maturitate trebuie socotita de la data transplantarii rasadurilor. Daca insa, ne referim la fasole, radacinoase sau alte vegetale care se obtin direct din seminte (fara rasadire), perioada de maturizare este in general considerata de la data germinarii. Trebuie sa va atrag atentia ca de la punerea semintelor si pana la germinatie mai trece un numar de zile specific fiecarei vegetale in parte. Astfel fasolea/mazarea germineaza in 2 zile daca boabele au fost puse in apa (daca nu in 10 zile), rosiile in 6-7 zile, vinetele in 10-12 zile, telina in 10-14 zile, etc
Privite ca mai sus, lucrurile sunt clare ca lumina zilei, numai ca sunt unii care vor sa foloseasca aceiasi definitie pentru toate genurile de vegetale si atunci socotesc perioada de maturitate pornind de la data germinarii, indiferent ca este vorba despre fasole sau rosii. De regula insa, la tomate calculul perioadei de maturitate pleaca de la data transplantarii rasadurilor.
Mai simplu este sa consideram rosiile ca facand parte din trei mari categorii: cu maturitate timpurie (timpurii), cu maturitate medie (normala) si cu maturitate tarzie (tarzii, tardive). Din acest punct de vedere este acceptat ca, plecand de la data transplantarii rasadurilor, perioada de maturitate este de 55-80 zile in cazul timpuriilor, de 80-95 de zile in cazul celor medii si peste 95 de zile in cazul tardivelor. Cum insa, orice lucru clar trebuie imediat bagat in ceata, vom gasi si mentiuni ca de genul semi-timpurii, semi-tardive care ne produc usoare dezorientari.
O mentiune importanta. Asa cum am mai spus, perioada de maturitate este un element foarte important pentru culturile din gradina. Ea este insa mult influentata de conditiile climaterice din zona. Prin urmare, este bine sa se tina un fel de jurnal al fiecarei varietati de tomate cultivate pentru a se stabili mai precis care este perioada de maturitate in functie de zona in care se cultiva.