De ce imi place sa recoltez seminte de rosii

La o prima vedere, a salva seminte de rosii pare o lucrare plictisitoare si anevoioasa. Si poate ca asa si stau lucrurile daca ne gandim la aceasta operatie intr-un mod foarte simplist. Exista insa un punct care odata atins si depasit transforma aceasta activitate intr-o ocupatie interesanta si plina de satisfactii.
seminte de rosii
Din capul locului trebuie sa stiti ca recoltarea de seminte de rosii are sens doar daca ea se aplica soiurilor traditionale si nu hibrizilor, pentru ca numai soiurile traditionale (cunoscute si ca ‘heirloom’ sau ‘open pollinated’) transmit toate insusirile lor catre urmasi. Mai clar, vreau sa va spun ca din seminte de rosii hibride nu se obtin plante cu insusirile parintilor, ci de regula inferioare. Asa sunt facuti hibrizii, ei sunt obtinuti din ‘combinarea’ insusirilor a doi parinti, ori folosind doar semintele de rosii, ‘parintii, nu participa nemijlocit, si ca urmare unele insusiri nu se transmit. Din rosii traditionale insa, se obtin aceleasi rosii, ba chiar un pic mai bune.

De ce mai bune? Pentru ca atunci cand va propuneti sa colectati seminte, este firesc sa folositi cele mai frumoase fructe din cele mai frumoase plante. Si an de an, pe masura ce selectati cea mai buna planta si cea mai buna rosie veti dezvolta o noua varietate a rosiei initiale. Aceasta, in primul rand, se va adapta la solul din gradina voastra si la conditiile de crestere ceea ce o va face mai puternica si mai rezistenta. Apoi, va fi din ce in ce mai frumoasa, ca si rosiile din care a fost obtinute semintele.

Acesta este punctul despre care vorbeam mai sus, si de la care colectarea semintelor incepe sa fie o activitate interesanta si plina de satisfactii.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.