Orice pachetel de seminte de rosii trebuie sa aiba inscriptionata data de expirare. Cred ca mai nou, conform reglementelor din UE, trebuie sa aiba si data de ambalare si pe cea de expirare. Uneori mai apar pe tarabe si seminte de rosii ‘expirate’ sau aproape de termen. N-ar fi asta o problema, din cate stiu eu durata de valabilitate este mai mare, smintele de rosii putand germina si dupa 7-10 ani. Binenteles daca au fost pastrate in conditii adecvate de temperatura si umiditate. Chestiunea asta cu conditiile adecvate este cel mai greu de probat si mai ales de imaginat. Nu cred eu ca un negustor se strofoaca prea mult pe tema asta. Cand sezonul a trecut, pune semintele undeva pentru la anu’. Grija lui e sa nu le manance soarecii.
In mod normal semintele mai vechi isi mai pierd din calitati. De regula germineaza mai greu si mai putine. Din cauza asta se recomanda ca sa se insamanteze un numar mai mare de seminte decat cel normal. Adica, daca luam de bun un procent de germinare de 80% (daca nu ma pacaleste memoria, cam asa ceva cere UE), daca ne dorim 8 plantute si semintele sunt ‘in termen’, este sufucient sa punem 10-11 seminte, pe care apoi sa le ingrijim corespunzator. Daca semintele sunt mai vechi e bine sa punem chiar 20 in pamant ca sa fim siguri ca avem cele 8 rasaduri dorite.
Uneori insa, gasim sau primim cateva seminte de rosii si alea vechi si expirate. De unde sa pui 20, daca ai 3-4 de toate? Ei bine am aflat niste trucuri prin care puterea de germinare poate fi stimulata. Cine are timp si spatiu, poate aplica metodele de mai jos si in cazul semintelor neexpirate. In fond, o samanta mai puternica, genereaza un rasad mai puternic, rasad care dezvolta o planta mai puternica, si asa mai departe.
1. Tineti semintele timp de maxim 6 ore intr-o solutie slaba de hipoclorit de sodiu. Puteti folosi si inalbitorul de rufe obisnuit care in mod normal contine 5,25% hipoclorit. Dilutia este de 3-5%, adica cel mai concentrat ar fi o parte de hipoclorit si 20 de apa. Solutia asta curata semintele de tot feluri de mucegaiuri, bacterii si microbi. Dupa ce le scoateti, spalati bine semintele la robinet (apa curgatoare). Unii recomanda o parte apa si 3 parti de inalbitor, si semintele scufundate doar pentru 1 minut, dar agitate puternic.
2. Scufundati semintele pentru 4-6 ore in apa fiarta. Temperatura apei trebuie sa fie cam 40°C, adica apropiata corpului uman. Incercati cu degetul si daca apa nu arde prea rau, e numai buna. Dupa baie, infasati semintele intr-un servetel udat cu apa calda si lasati semintele peste noapte sa ‘transpire precum copilul dupa baie’. A doua zi insamantati in sol cald 22-25°C si incercati sa mentineti temperatura aceasta timp de cateva zile.
3. Pregatiti un ceai negru sau de musetel si lasati-l sa ajunga la temperatura camerei. Apoi scufundati semintele pentru 2-16 ore in functie de vechimea lor. Daca le insamantati imediat, folositi ceaiul pentru a uda solul.
Am mai citit ca unii foarte indemanatici freaca semintele foarte usor cu o hartie abraziva mai finuta sau cu o lama de ras, dar nu peste tot, ci numai in partea opusa varfului. In felul acesta semintele ar germina mai lesne pentru ca in zona respectiva coaja e mai subtire. Dar luati-o doar ca pura informatie.
Foarte interesante solutiile propuse si pana la urma nu-i nici greu de incercat.
Sa aveti o primavara, frumoasa, vesela si plina de bucurie.Cu stima,
Multumesc pentru aprecieri si urari. Un an bun si o gradina frumoasa
Foarte interesant!
As avea si eu o intrebare: ce rosii se preteaza cel mai bine in camp? din experienta dumneavoastra.
Eu cultiv rosii doar in gradina de langa casa, deci nu am experienta culturii in camp, adica a unei culturi dedicate in primul rand productiei. Din ceea ce am cultivat eu in aer liber, as recomanda Buzau 1600. Produce bine, rosiile sunt frumoase, au un gust bunicel, sunt rezistente la boli si transport. Potentialul de productie este 60-80 t/ha, dar cartea zice ca daca se aplica o tehnologie optimizata, productia poate creste pana la 150 t/ha. Singurul inconvenient este ca Buzau 1600 se coc pe la sfarsit de iulie, deci ajungi cam tarziu cu ele la piata. Poate ca n-ar strica sa ai cateva randuri de Buzau 50 care este un soi timpuriu, cu care sa iesi la vanzare mai devreme, pana Buzau 1600 incepe sa produca la greu.
M-am exprimat eu gresit, in camp ma refeream la gradina, dar e si o veste buna ca am plantat buzau 50 🙂
Am citi despre soiul 1600 dar nu am gasit seminte nicaieri,am doar buzau 50 si 22. Nu vindem nimic doar pentru noi.
Asa este Buzau 1600 se gaseste cam greu. Sa ma uit ce rezerve mai am eu, dar nu promit ferm deoarace am tot dat din ele. Eu ma scol cu noaptea in cap, obisnuit sa fiu in gradina dis-de-morning. Astept sa se faca lumina ca sa nu trezesc toata casa si iti dau un mail. Buzau 22 nu-mi prea place, pentru ca este cam tarziu si mai ales pentru ca este determinat. E buna pentru negustori. Buzau 50 insa, da. E timpurie si produce toata vara
Si eu ma trezesc la fel:-) Am primit ieri de la banca de seminte din Suceava cateva seminte de rosii, dar nu scriu ce fel de soi sunt si le-am plantat, am facut exact ca in postarea cu 6 seminte:-) Va multumesc pentru amabilitate si daca sunt sunt daca nu nu e nici un bai, o fi mai multe la anu’
Mai ramasese ceva pe fundul sacului pentru amandoi.
Am incercat si eu varianta 3 si a functionat perfect. Am folosit ceai de uzica si zeama unei frunze de aloe pentru stimularea unor seminte de praz, expirate din 2011 . Le-am tinut apoi in frigider 2 zile si apoi le-am plantat, au rasarit in cateva zile . Acum prazul este mare si creste foarte frumos. Spune-mi te rog frumos, ai avut articole si pe permacultura.ro?
Cat timp le-ai tinut in ceai?
Nu colaborez la permacultura.ro
Przul l-am tinut 24 h , semintele de telina le-am tinut 2 zile , rosiile tot 24 h.