Conditii de germinare

Daca ar fi sa definim germinarea, atunci acesta ar fi un proces complex fiziologic prin care embrionul din samanta plantei isi reia cresterea dupa o perioada de inactivitate. Ca urmare a germinarii apare rasadul.

Fiecare tip de samanta are o perioada specifica de germinare, adica un interval de timp in care, daca sunt indeplinite anumite conditii, se produce germinarea. Daca conditiile favorabile nu se intrunesc in aceasta perioada, atunci embrionul moare.

Aceasta perioada, numita si perioada de valabilitate, variaza de la o specie la alta. Semintele de mac pot astepta pana la 50 de ani intrunirea conditiilor prielnice, in timp ce semintele de pastarnac isi pierd valabilitatea foarte repede, uneori in cateva luni.

In conditii de depozitare corespunzatoare, durata necesara medie de viata a unor seminte mai comune este urmatoarea:
– 1-2 ani pentru porumb, ceapa si praz, patrunjel, pastarnac, ardei;
– 3-4 ani pentru sparanghel, fasole si mazare, sfecla, familia verzelor, morcovi, vinete, dovleci, rosii;
– 5-6 ani pentru castraveti, salata verde, pepene galben, spanac.

Presupunand ca semintele sunt inca viabile, embrionul din seminte are nevoie de conditii prielnice pentru a-si activa metabolismul si sa inceapa sa se dezvolte.
 
Intre elementele obligatorii germinarii se gasesc aproape intotdeauna soarele si apa. Cand consideram soarele avem in vedere de fapt doua elemente: lumina si caldura, asa ca putem conclude ca de fapt sunt necesare intrunirea a trei elemnte: o anumita intensitate a luminii, o anumita temperatura, o anumita umiditate

Cu alte cuvinte este nevoie de suficienta umiditate pentru ca samanta sa isi mentina biochimia activata, iar temperatura suficient de ridicata astfel incat sa le permita sa isi continue dezvoltarea.

La tomate si ardei, temperatura minima de germinare este condiderata a fi 18° C, cand aparitia plantutelor ar trebui sa se produca intr-un interval de 6-7 zile respectiv 10-12 zile, in cazul in care si celelalte condittii (umiditate si lumina) sunt indeplinite corespunzator. S-a constatat ca ridicarea temperaturii la 28° C reduce timpul de germinare la jumatate.

O mentiune privind lumina. La inceput ea nu este prea importanta. Unii chiar recomanda ca recipientele cu seminte sa fie tinute cateva zila la intuneric (acoperite). Cand insa, pe suprafata solului apar mici pete albe, este semn ca plantutele vor iesi afara si atunci este nevoie de multa lumina pentru a se evita alungirea sau strambarea rasadurilor in efortul lor de a cauta lumina corespunzatoare.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.