Frunzele de rosii (tomate) contin o gama de componente toxice numite generic alcaloizi. Din aceasta cauza, producatorii de seminte seriosi atrag atentia cumparatorilor ca frunzele de rosii nu trebuiesc mancate. Daca cultivati rosii in balcon, atentie ca nu cumva animalele din casa sa ingurgiteze frunzele.
Cu toate acestea, frunzele de rosii isi dovedesc utilitatea in combaterea afidelor, mai clar zis, in combaterea paduchilor care se localizeaza pe dosul frunzelor diferitelor plante si le impiedica dezvoltarea. Unii prefera tratamentele chimice ca fiind mai sigure si eficiente. Altii prefera solutiile organice.
Pentru acestia din urma voi prezenta ‘Sprayul de Frunze de Rosii’.
Ingrediente
O mana de frunze de rosii
Apa
Ustensile
Un vas
Strecuratoare
Un recipient pentru pulverizare (adica un recipient gol de la o substanta cu care, de exemplu, curatati geamurile)
Preparare
Taiati frunzele de rosii si puneti-le intr-un vas. Acoperiti frunzele cu apa si lasati-le asa peste noapte. Astfel, alcaloizii din frunze vor trece in apa. Strecurati compozitia oblinuta si dublati volumul lichidul obtinut adaugand apa. Solutia este gata de folosit, mai ramane sa o puneti in flaconul cu care veti pulveriza. (In lipsa va aduc aminte despre clasica maturica)
Folosire
Pulverizati lichidul obtinut peste plantele atacate, insistand pe dosul frunzelor unde afidele isi fac ‘culcusul’
Precautiuni.
Desi preparatul rezultat nu este toxic pentru oameni, un minim de precautii sint necesare.
1. Dupa pregatire, spalati toate ustensilele pe care le-ati folosit (cutit, tocator, vas, etc)
2. Daca in timpul pulverizarii, substanta va atinge accidental ochii sau caile respiratorii, spalati-va imediat cu apa abundenta.