Peste la gratar, rosii cu ulei de masline, portocale cu nuci si un pahar de vin

Ploaia din Duminica Rusaliilor m-a bucurat dar m-a si intristat totodata, pentru ca la fata locului am constatat ca a fost si ceva grindina, si ceva vijelie care au mai stricat pe alocuri. Ieri am reusit sa-mi sap rosiile si sa le mai inveselesc putin. Nu stau bine nici cu vocea, nici cu fluiertatul, asa ca ma gandeam macar sa le stropesc cu zeama bordeleza, pentru ca piatra vanata ajuta la cicatrizarea ranilor. Pana sa apuc eu sa pun idea in practica, a inceput iar sa ploua. Am stat toata ziua la panda, de parca as fi putut schimba ceva in caz de la o adica. De data asta insa, evenimentul s-a produs frumos, bland si in mai multe reprize. Spre seara, ploaia care a cazut a facut terenul meu de golf impracticabil, asa ca, cititi titlul acestui articol, am iarasi prilej de filozofie.

Nu va grabiti sa credeti ca este vorba despre bucate gatite la TV de catre cine stie ce vedeta sau oferite de vreun restaurant de lux. Nici pe departe, este vorba despre o lista de alimente care ar trebui consumate pentru a ne ajuta inima sa lucreze perfect 24 de ore, 7 zile pe saptamana. Un aport natural de acizi grasi, aminoacizi, antioxidanti si alte elemente benefice, recomandat de lumea stiintifica.seminte de rosii

1. Nicio masa fara peste. Carnea de peste este bogata in acizii grasi Omega-3. Acestia se gasesc in pestele cu carne alba – macrou, hering, pastravul de lac, sardine si ansoa. Dar pestele nu trebuie privit exclusiv ca o carne alba. Se spune ca pestele cu carne rosie – somonul, tonul – reduce riscul aparitiei aritmiei si scade nivelul trigliceridelor. Despre mamaliga si mujdei nu se face nicio referinta. Probabil ca savantii aia care au pritocit subiectul n-au nimerit drumul cel bun din prima.

2. Nuci. Aminoacidul arginina care reduce cu 30-50% riscul de infarct si care protejeaza vasele sanguine este foarte prezent in nuci si migdale.

3. Vin. Vestea buna e ca nu conteaza culoarea. Alb sau rosu, vinul contine antioxidanti utili inimii. Vestea proasta e ca totusi consumul trebuie sa fie moderat, altfel nu se alege castigul din paguba.

4. Uleiul de masline extra-virgin este bogat in grasimi mononesaturate de mare folos inimii. La o adica putem folosi si uleiul de floarea soarelui, dar acesta are un aport minim de colesterina. Sau poate zic si ei asa ca sa se vanda maslinele lor.

5. Rosiile. Ei bine, aici doream sa ajung, daca n-aveti vreo alergie, mancati rosii chiar daca au seminte. Asa cum am mai discutat, rosiile sunt bogate in antioxidantul licopen, care este util in lupta impotriva aterosclerozei. In general, rosiile reprezinta un produs natural excelent pentru imbunatatirea ritmului cardiac, pentru prevenirea bolilor hipertonice sau a celor coronariene.

6. Porocale. Pectina continuta de portocale ajuta la eliminarea excesului de colesterol din organism. Basca, portocalele sunt bogate in potasiu, care stabilizeaza tensiunea.

This entry was posted in Adiacente and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.