Lumea e plina de seminte de rosii

Poate ca stiti, poate ca nu, dar rosiile sunt legumele cele mai valoroase economic din lume. Ele reprezinta al optulea produs agricol ca valoare din lume. Primele sapte sunt orezul, laptele de vaca, carnea de vita, carnea de porc, carnea de pasare, graul si soia.

Valoarea mondiala a productiei de rosii este estimata in jurul cifrei de 60 miliarde de dolari, la o productie totala de 165 milioane de tone. Primul producator de rosii din lume este China cu o valore a productiei in jur de 18 miliarde de dolari, aproape o treime din total, urmand apoi Statele Unite ale Americii, Turcia, Italia, si India. Dupa cum vedeti, nicio tara din America de Sud in primele 5. Gasim Italia pe locul 4, in timp ce alte statistici dau Olanda si Irlanda ca fiind cele mai productive producatoare de rosii din UE.
seminte de rosii
Una din varietatile cele mai interesante de rosii, este rosia copac. Un mare “copac de rosii”, a fost cultivat in interiorul serelor Walt Disney World Resort in Lake Buena Vista, Florida. Planta
de tomate a fost inscrisa in Guinness World, cu o recolta de peste 32.000 de tomate, ce au avut greutatea totala de 522 kg, toate pronite pornite dintr-o singura tulpina. Copacul despre care vorbim a rasarit din semintele colectate de la o planta mama din Beijing, China, iar rosiile recoltate in pomul cu pricina au fost servite la restaurantele Walt Disney World. Planta s-a uscat dupa 13 luni de viata, din cauza unei boli.

This entry was posted in Adiacente and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.